Aspirin ne işe yarar? Aspirin oldukça uzun bir zamandan beri ağrı ve iltihabın hafifletilmesinde kullanılmaktadır. Ağrılar için kullanımında baş rolü baş ağrısı, diş ağrısı ve regl ağrıları almaktadır. Aynı zamanda aspirin soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlar gösteren sorunların giderilmesinde de etkilidir. Bunların dışında aspirin ateş düşürücü özelliği ile de ön plana çıkmaktadır. Bir kimyasal bileşik olarak ismini ifade etmek gerekirse aspirin, asetilsalisilik asittir.
İçindekiler
1 Aspirin faydaları nelerdir?
2 Aspirinin Saça Faydaları
3 Aspirini Şampuana Karıştırmak
4 Saç Dökülmesine Aspirin
5 Aspirinin Cilde Faydaları
6 Aspirin Maskesi
6.1 Aspirin maskesi nasıl yapılır?
7 Aspirin Kanseri Önlüyor
8 Aspirin Cinsel Gücü Arttırıyor
9 Sivilce İçin Aspirin Limon Kürü Tarifi
Soğuk algınlığı ve grip için reçete edilen ilaçların büyük bir bölümünde, ilaçların yapısındaki bileşenlerden biri de aspirindir. Çoğu aspirin eczanelerin yanı sıra, bazı sağlık marketler, süpermarketler ve alışveriş merkezlerinden temin edilebilir. Ancak aspirinin türüne göre reçete ile satılanları da mevcuttur.
Aspirin tablet ya da fitil formunda bulunabilir. Bunun dışında ağız ülseri ve uçuk gibi hastalıklar için kullanılabilen jel formunda da satılmaktadır.
Genellikle inme veya kalp krizi geçirilmesi üzerine ya da inme veya kalp krizi riski taşıyor olunması durumlarında doktorlar tarafından reçete edilebilir. Aspirinin bu sorunlar ile karşı karşıyayken kullanımı, ağrı kesici olarak içilmesinden çok farklıdır. Dozları çok daha yüksek olabilir. Ama aspirin içeriği itibarıyla sadece içilerek kullanılmaz. Çünkü cilt için de oldukça faydalı sonuçlar verdiği klinik deneyler ile kanıtlanmıştır.
Aspirin faydaları nelerdir.
Aspirinin çoğu zaman ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanıldığını söylemiştik. Ancak aspirinin bunların dışında iyi geldiği birçok sorun vardır. Yaygın kullanım amacı ağrıların giderilmesi olunca da diğer faydaları hakkında insanlar daha az bilgi sahibidirler.
Aspirinin Saça Faydaları
Saç derisindeki bazı problemler saçların sağlıksız hâle gelmesine, yağlanmaya, kepeğe ve saç derisinde meydana gelen yaralara neden olabilir. Günümüzde kepek önlemede yardımcı olabilecek birçok ürüne ulaşabilmek mümkündür. Fakat aralarında biri vardır ki hem saça etkileri pek bilinmez hem de saç için kullanılan bakım ürünlerinden çok daha fazla olumlu sonuç verir. Aspirin saç derisini besleyici içeriği ile hem kepek oluşumunu önler hem de saçların sağlıksız görünmesinin nedeni birçok cilt rahatsızlığını tedavi eder.
Saç derisinde yaşanan sorunlar semptomların boyutlarına göre tedavi süreleri farklılık gösteren sorunlardır. Bazılarının üstesinden gelmek için birkaç gün yeterliyken bazıları haftalar, hatta aylar sürebilir. Dolayısıyla saç bakımında olumlu sonuçlar alabilmek için harcanan zaman da onun için kullanılan ürünlerin çeşitleri de oldukça fazladır. Alternatif saç bakım ürünlerinin hiçbirinden olumlu sonuç alınamadıysa aspirin çok iyi bir çözümdür.
Aspirini Şampuana Karıştırmak
Peki saça bu kadar faydalı olan aspirini şampuana karıştırmak saç bakımı için etkili bir malzeme yaratır mı? Bu sorunun cevabını almak için iki tablet aspirin yeterli olacaktır. Bu bakım yönteminde iki adet aspirini toz hâline getirerek saçlarınız için kullandığınız en uygun şampuanın içine karıştırın. Aspirin ile karıştırdığınız şampuanı ıslak saçlara uygulayın ve iyice köpürtün. Şampuanın saçınızda 2 ila 3 dakika kadar kalmasına izin verin. Saç bakımı için gerekli olan aspirin içeriği saç derinize iyice nüfuz edecektir. Saçlarınızı ılık su ile durulayın. Saçınızın tamamen durulandığından emin olun.
Saç Dökülmesine Aspirin
Aspirin ne işe yarar? Ayrıca son yıllarda yapılan çalışmalar günlük düşük bir dozda aspirin kullanımı ile saç dökülmesinin önüne geçilebileceğini ortaya çıkarmıştır. Aspirin kullanan kişiler arasında gerçekleştirilen klinik gözlemler göstermiştir ki aspirin, saç dökülmesinin azalması ya da durması ile doğrudan bağlantılıdır.
Dolayısıyla aspirini bir saç bakım ürününe dönüştürerek kullanmak, saçlarınızın daha parlak, doğal, kepekten arınmış ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir. Ayrıca saç derisindeki tıkanmış gözeneklerin de açılmasını sağlayarak bölgenin beslenmesine yardımcı olur. Bunun dışında da aşırı yağlanmanın önlenmesinde etkilidir, bu da aspirini saç dökülmesine karşı güçlü bir bileşen hâline getirir.
Aspirinin Cilde Faydaları
Günde 1 kere aspirin alırsanız ciltteki yaşlanmayı geciktirebilir ve sivilceleri önleyebilirsiniz.
Aspirin cildin yaşlanmasını yavaşlatır ve akneyi önler. Bütün bunları nasıl yapabildiği ise içeriğinde saklıdır. Aspirin kimyasal yapısı sayesinde iltihapla savaşma yetisindedir ve cilde iyileştirici gücünü bu özelliğiyle aktarır.
Aspirin maskesi nasıl yapılır?
3 ya da 4 adet aspirin tableti
Yağlı ciltler için bir çay kaşığı su
Kuru ciltler için bir çay kaşığı avokado ya da badem yağı
Bir miktar bal
Küçük bir kâse alın. Kâsenin sığabileceği kadar da daha büyük başka bir kap bulun. Büyük kabın tam ortasına küçük kâseyi koyun ve içine küçük kâsenin boyunu geçmeyecek şekilde sıcak su doldurun. Kâse ısınsın. Daha sonra boş olan küçük kâsenin içine bir çay kaşığı balı ve cilt tipinize göre yağı ya da suyu ekleyin. Aspirinleri de bir çatal ya da havan yardımı ile iyice ezerek toz hâline getirin ve karışıma ekleyin. Kâseyi suyun içinden çıkararak temiz bir yüzeye alın. Karışımın kıvamına göre biraz daha su eklenebilir.
Eğer maske olarak yüze uygulanabilecek kıvamdaysa suya ihtiyacınız yok demektir. Maskenin yüze uygulanabilir sıcaklıkta olup olmadığını kontrol edin. Eğer yeteri kadar soğuduysa parmak uçlarının yardımı ile göze bulaştırmayacak şekilde yüzünüzün her yerine ve özellikle iltihaplı olan bölgelere uygulayın. 10 dakika boyunca maskenin kurumasını bekleyin ve ardından yüzünüzü ılık suyla durulayın. Cilt tipinize ve yüzünüzdeki iyileşme durumuna bağlı olarak maskeyi haftada bir ya da iki kez uygulayabilirsiniz.
Aspirin Kanseri Önlüyor
Aspirin, yapılan birçok klinik çalışma doğrultusunda göstermiştir ki kansere karşı güçlü bir silahtır. Bu bakımdan ecza dolaplarında mutlaka bulundurulması gereken bir ilaçtır. Özellikle de yakalanma ihtimalinin çok yüksek fakat başarıyla tedavi edilme oranlarının çok düşük olduğu kanser türlerine karşı. Bu kanser türlerinden birkaçına örnek verecek olursak;