En Güncel Haberler

Uyurken boşluğa düşme hissi neden olur? İşte nedeni

Uyurken boşluğa düşme hissi neden olur? İşte nedeni
Bu haber 30 Mart 2021 - 21:40 'de eklendi ve 620 views kez görüntülendi.

Sizin de tam uykuya daldığınız sırada aniden boşluğa düşme hissiyle uyandığınız oldu mu? Uzmanlar uyurken aniden boşluğa düşme hissinin neden olabileceği hakkında önemli bilgiler verdi.

Sizin de tam uykuya daldığınız sırada aniden boşluğa düşme hissiyle uyandığınız oldu mu? Uzmanlar uyurken aniden boşluğa düşme hissinin neden olabileceği hakkında önemli bilgiler verdi.

Northumbria Üniversitesi uyku bilimi profesörü Jason Ellis, uyku sırasında aniden düşme hissiyle uyanmamızın hipnik seğirmeden kaynaklandığını söyledi. Daily Mail’de yayınlanan habere göre, uykudayken düşme hissi kaslarımızın istemsiz bir biçimde kasılarak bizi sarsmasıyla gerçekleşiyor.

Yatağınıza uzanıyorsunuz, kendinize rahat bir pozisyon seçiyorsunuz, beyninizin yavaşlamaya başladığını hissediyorsunuz ve bir anda sarsıcı bir düşme hissine kapılıyorsunuz. Tıpkı önünüzdeki merdiveni farketmeyip boşluğa düşmek gibi. Bazen bir görsel halusinasyonla beraber gerçekleşen bu durum hipnik seğirme olarak adlandırılıyor.

Northumbria Üniversitesi uyku bilimi profesörü Jason Ellis, uyku sırasında aniden düşme hissiyle uyanmamızın hipnik seğirmeden kaynaklandığını söyledi. Daily Mail'de yayınlanan habere göre, uykudayken düşme hissi kaslarımızın istemsiz bir biçimde kasılarak bizi sarsmasıyla gerçekleşiyor. Yatağınıza uzanıyorsunuz, kendinize rahat bir pozisyon seçiyorsunuz, beyninizin yavaşlamaya başladığını hissediyorsunuz ve bir anda sarsıcı bir düşme hissine kapılıyorsunuz. Tıpkı önünüzdeki merdiveni farketmeyip boşluğa düşmek gibi. Bazen bir görsel halusinasyonla beraber gerçekleşen bu durum hipnik seğirme olarak adlandırılıyor

Hipnik seğirme, hemen hemen herkese oluyor ancak tam olarak sebebi anlaşılamıyor. Evrimci bakış açısına göre aniden uyanmak çevremizin güvende olup olmadığını kontrol etmemizi sağlıyor. Başka bir evrimci bakış açısına göre ise bize, ya da bir ağacın üzerinde uyuyan atalarımıza, uyuma pozisyonumuzun güvenli olup olmadığını kontrol etme imkanı sağlıyor.

Uyku sırasında vücudumuz aktif ve bilinçli motor kontrolünden rahatlama ve bedensel felç boyutuna geçiyor. Bir diğer teoriye göre aktif psikolojik sistemimiz en sonunda uyku dürtüsüne istemli ya da istemsiz olarak boyun eğiyor.

Kısacası, hipnik seğirme bizi uyanık tutmaya çalışan retiküler aktivasyon sistemiyle, uyumayı sağlayan ventrolateral preoptik nükleüs arasındaki değişim sırasında meydana geliyor.

Hipnik seğirme, hemen hemen herkese oluyor ancak tam olarak sebebi anlaşılamıyor. Evrimci bakış açısına göre aniden uyanmak çevremizin güvende olup olmadığını kontrol etmemizi sağlıyor. Başka bir evrimci bakış açısına göre ise bize, ya da bir ağacın üzerinde uyuyan atalarımıza, uyuma pozisyonumuzun güvenli olup olmadığını kontrol etme imkanı sağlıyor. Uyku sırasında vücudumuz aktif ve bilinçli motor kontrolünden rahatlama ve bedensel felç boyutuna geçiyor. Bir diğer teoriye göre aktif psikolojik sistemimiz en sonunda uyku dürtüsüne istemli ya da istemsiz olarak boyun eğiyor. Kısacası, hipnik seğirme bizi uyanık tutmaya çalışan retiküler aktivasyon sistemiyle, uyumayı sağlayan ventrolateral preoptik nükleüs arasındaki değişim sırasında meydana geliyor.

Kafein, aşırı egzersiz, stres, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk ya da uyku düzensizliği hipnik seğirmeyi tetikleyebilir. Hipnik seğirme normal ve doğal bir reaksiyon olmasına karşın bazen rahatsız edici ve korkutucu olabilir. Çok sık, hızlı ya da şiddetli gerçekleştiği durumlarda insomniayı tetikleyebilir.

İnsomnia (Uykusuzluk) Nedir?

Genel Tanıtım. Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığıdır. Uykusuzluk hastalığı uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğudur.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA