En Güncel Haberler

Romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklarda enflamasyonu (iltihabı) azaltır.

Romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklarda enflamasyonu (iltihabı) azaltır.
Bu haber 25 Nisan 2022 - 4:00 'de eklendi ve 345 views kez görüntülendi.

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Zararları

Çörek otu yağı, Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde yetişen çörek otu bitkisinden elde edilir. Mavi, mor veya beyaz çiçekli çörek otu bitkisinin Latince adı Nigella sativa’dır.

Çörek otu yağının içerisinde omega 3, omega 6, omega 9, A, B, E ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum ve çinko bulunur. Çörek otundan elde edilen bu yağ, tümör durdurucu özelliklere de sahip antioksidan ve anti-enflamatuvar bir bileşik olan timokinon içerir ve içerisindeki en önemli bileşik bu maddedir.

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Zararları

 

Biz bu makalemizde özellikle kansere yönelik etkileri nedeniyle tavsiye edilen çörek otu yağı faydaları ve zararları nelerdir? Bunu cevaplayacağız.

Çörek otu yağı faydaları

Kolesterol

Çörek otu içeriğindeki faydalı yağ asitleri sayesinde kolesterol seviyelerinizi dengeleyebilir; kötü kolesterol de denilen LDL kolesterolü düşürebilir. Çörek otu yağının bu etkisinin içerisinde bulunan kaliteli yağ asitleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Astım

Çörek otu yağı faydaları içerisinde astım önemli bir yer tutar. Bilimsel araştırmalara göre çörek otundan elde edilen bu yağ astım rahatsızlığında da faydalı olabilir. 2017 yılında yapılan bir araştırmada çörek otu yağı kapsülleri alanların astım belirtilerinde plasebo alanlara göre düzelme görülmüştür.

Çörek otu yağının astım üzerindeki olumlu etkilerinin anti-enflamatuvar olması ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Yani enflamasyon iltihap ile savaşır.

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Zararları

Diyabet

Bu yağ kan şekeri seviyelerini dengeler; bu nedenle diyabet için de faydalı olduğu bilinmektedir. Complementary Therapies in Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre çörek otu yağı diyabet modellerinde kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmüştür.

Buna ek olarak başka bir çalışmada günde 2 gram ezilmiş çörek otu tüketmenin açlık kan şekeri ve hemoglobin A1c seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Hemoglobin A1c son üç aydaki ortalama kan şekeri seviyesini gösterdiği için diyabet ve kan şekeri seviyeleri hakkında fikir verebilir.

Romatoid artrit

Çörek otundan elde edilen yağ,

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Zararları

Romatoid artrit

 gibi romatizmal hastalıklarda enflamasyonu (iltihabı) azaltabilir. Immunological Investigations’da yayınlanan bir araştırmada, hafif ila orta dereceli romatoid artrit rahatsızlığı olan 45 kadın her gün çörek otu yağı kapsülleri veya plasebo aldılar.

Araştırmada, çörek otu yağı takviyeleri alan kadınlarda kan iltihap değerleri, eklem şişliği ve genel artrit semptomlarında plaseboya göre azalma kaydedilmiştir.

Kanser

Çörek otu yağı faydaları arasında kanser de bulunur; ama kansere çare olarak elbette algılanmaması gereklidir. Çörek otu ve çörek otu yağı her zaman kanser ile ilişkili faydaları ile ön planda olmuştur. Peki bu yağın gerçekten de kansere karşı etkili olduğunu söyleyebilir miyiz?

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Zararları

Çörek otunun içerisinde bulunan timokinon isimli etken maddenin kanser ile savaştığı bilinmektedir. Ancak bu durum çörek otu yağının tek başına kanseri iyileştireceği anlamına gelmez. Bu araştırmalar çörek otu yağının içerisindeki etken madde çıkartılarak hücreler üzerinde yapılmıştır.

Test tüplerinde yapılan araştırmalar, timokinon maddesinin birçok kanser türünde kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurduğunu göstermektedir. Bununla beraber bu etkisinin insanlar üzerinde daha geniş çaplı araştırmalarla doğrulanması gerekmektedir.

Cilt

Çörek otu yağı faydaları cilt üzerinde de kendisini kanıtlamıştır. Çörek otundan elde edilen yağ egzama, sedef hastalığı ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarında faydalı olabilir ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Gene de bu tür bir cilt rahatsızlığınız varsa sorunlu bölgelere günde birkaç defa birkaç damla çörek otu yağı uygulayabilirsiniz.

Çörek otu yağı ile cilt bakımı yapmak ve cildinizi nemlendirmek istiyorsanız bu yağı yumuşak hareketlerle masaj yaparak cildinizi nemlendirin.

Ayrıca çörek otu yağı ile saç bakımı da yapabilirsiniz. Bunun için saçınızı yıkamadan birkaç saat önce uçlarına çörek otu yağını sürdükten sonra duş alarak saçınızı temizleyin.

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Zararları

Depresyon

Depresyon, uyku, yemek yeme ve çalışma gibi gündelik aktiviteleri etkileyecek derecede duygu ve düşüncelerde bozulmanın olduğu bir duygudurum bozukluğudur. Bazı araştırmalar, C-reaktif protein, IL-6, ve TNF-α gibi enflamasyon değerlerinin depresyonun gelişmesine katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar ise çörek otunun depresyon belirtilerinde azalma sağladığını göstermektedir. Bu çalışmaların birinde 100 μg/kg dozunda çörek otu ve timokinon ekstrelerinin sıçanlarda depresyon belirtilerini azalttığı gösterilmiştir.

Çörek Otu Yağı Zararları

Çörek otu yağı zararları için uzun uzun yazamayacağız. Zira çörek otu yağı genel olarak zararlı değildir fakat uzun vadeli kullanımındaki etkilerine dair fazla bir bilgimiz yoktur.

Çörek otu yağının kan inceltici özellikleri vardır. Bu nedenle kanama bozuklukları olanlar bu yağı kullanmamalıdır. Pıhtılaşma bozukluğunuz varsa bu yağ kanama riskinizi arttırabilir.

Çörek otu yağı, kan şekerini düşürebilir. Diyabet ilaçları kullanırken çörek otu yağını da tüketirseniz kan şekeriniz çok fazla düşebilir.

Çörek otu yağının hamile veya emziren kadınlar üzerindeki etkilerini araştıran yeterli bilimsel çalışma yoktur. Bu nedenle bu dönemlerde çörek otu yağının tüketiminde ölçülü olmanız ve bu yağı ilaç olarak kullanmamanız tavsiye edilir.

Çörek Otu Yağı Faydaları ve Zararları

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA