En Güncel Haberler

Prostat kanserinin belirtileri neler? Prostat kanseri nedir?

Prostat kanserinin belirtileri neler? Prostat kanseri nedir?
Bu haber 21 Ağustos 2021 - 22:08 'de eklendi ve 410 views kez görüntülendi.

Türkiye’de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinde tarama tetkikleriyle erken tanı mümkün. Türkiye’de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanseri vatandaşların merak ettiği konu olarak dikkat çekiyor. Peki, prostat kanserinin belirtileri neler? Prostat kanseri nedir?

Türkiye'de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinde tarama tetkikleriyle erken tanı mümkün. Türkiye'de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanseri vatandaşların merak ettiği konu olarak dikkat çekiyor. Peki, prostat kanserinin belirtileri neler? Prostat kanseri nedir?

Geceleri idrara kalkmak, zorlu idrar yapmak gibi alt idrar yolu şikayetleriyle kendini gösteren bir kanser türü olan prostat kanserinin toplumda görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Vatandaşlar da prostat kanseri hakkında bilgi almak ve kafalarındaki soru işaretlerini gidermek adına prostat kanserine dair araştırma yapıyor. İşte,  erkeklerin korkulu rüyası prostat kanseri hakkında merak edilen detaylar…

Prostat Kanserinin Tanımı:

Prostat kanseri, erkeklerde prostat adı verilen ve idrar torbasının hemen altında bulunan yaklaşık kestane büyüklüğündeki bir organdan köken alan bir kanser türüdür. Kötü huylu prostat büyümesi olarak da bilinir. Prostat kanseri iyi huylu prostat büyümesinden ( BPH, benin prostat hiperplazisi) farklı bir hastalıktır.

Prostat kanseri, erkeklerde prostat adı verilen ve idrar torbasının hemen altında bulunan yaklaşık kestane büyüklüğündeki bir organdan köken alan bir kanser türüdür. Kötü huylu prostat büyümesi olarak da bilinir. Prostat kanseri iyi huylu prostat büyümesinden ( BPH, benin prostat hiperplazisi) farklı bir hastalıktır.

Prostat Kanserinin Belirtileri:

Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermeyebilir.  Hastalık ilerledikçe ortasından geçen idrar kanalına bası yapar idrar yapma ile ilgili belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler; idrar yapmada zorlanma, idrar yapamama, idrar tıkanıklığı, idrar yapmaya başlamada ve idrarı tutmada güçlük, sık idrara gitme, idrar akımında zayıflama, kesik kesik idrar yapma, idrar yaparken yanma ve kanlı idrar yapmadır.  Ancak bu belirtiler iyi huylu prostat büyümesinde de (BPH) görülebilir.

Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermeyebilir. Hastalık ilerledikçe ortasından geçen idrar kanalına bası yapar idrar yapma ile ilgili belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler; idrar yapmada zorlanma, idrar yapamama, idrar tıkanıklığı, idrar yapmaya başlamada ve idrarı tutmada güçlük, sık idrara gitme, idrar akımında zayıflama, kesik kesik idrar yapma, idrar yaparken yanma ve kanlı idrar yapmadır. Ancak bu belirtiler iyi huylu prostat büyümesinde de (BPH) görülebilir.

Hastalık meni kanalına yayılırsa menide kan görülebilir. Hastalığın omurga ve kalça kemiklerine yayılması durumunda ise sırt ağrıları, bel ağrıları, kalça ağrıları görülür.

Hastalığın makata doğru büyümesi ile kabızlık problemleri görülebilir.

Prostat Kanserinin Bulguları:

Prostat kanseri olan bir kişinin kendi kendine fiziksel olarak fark edebileceği bir bulgu yoktur.

Prostat Kanserinin Tanısı:

Prostat kanserinin kesin tanısı prostat biyopsisi ile konur. Prostat biyopsisi kan PSA (prostat spesifik antijen) düzeyi yüksek olan ya da parmakla prostat muayenesinde şüpheli bir durum tespit edilen kişilere yapılır. İşlem sırasında özel bir ultrason ve iğne yardımıyla makattan girilerek prostat dokusundan küçük parçalar alınır ve tahlil için patoloji laboratuarına gönderilir.

Babasında ya da amcasında prostat kanseri olan bir erkek 40 yaşından itibaren, böyle bir durum yok ise 50 yaşından sonra yılda bir kez PSA baktırmalı ve üroloji doktoruna muayene olmalıdır.

doktoruna muayene olmalıdır.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA