En Güncel Haberler

Oruçlunun Duası Kabul Olur” Özellikle iftar vakti dua”

Oruçlunun Duası Kabul Olur” Özellikle iftar vakti dua”
Bu haber 14 Nisan 2021 - 19:01 'de eklendi ve 445 views kez görüntülendi.

Ramazan ayında dualarınızın kabulünü diliyorum.

(Oruçlunun duası reddedilmez.) [Tirmizî]

(Oruçlun iftar vakti yaptığı duayı Allahü teâlâ geri çevirmez.) [Beyhekî]

İftardan önce, Euzü ve Besmele çekilip, (Allahümme yâ vâsi’al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir.  Mânâsı şöyledir:

Ramazan ayında dualarınızın kabulünü diliyorum. (Oruçlunun duası reddedilmez.) [Tirmizî] (Oruçlun iftar vakti yaptığı duayı Allahü teâlâ geri çevirmez.) [Beyhekî] İftardan önce, Euzü ve Besmele çekilip, (Allahümme yâ vâsi’al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir. Mânâsı şöyledir:

Ey mağfireti çok geniş olan Allah’ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!)

Birkaç lokma yiyip içtikten sonra, (Zehebezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ) denir ve yemeğe başlanır. Mânâsı kısaca şöyle: (Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk.) [İbni Mace]

Peygamber efendimiz, şöyle de dua ederdi:
(Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.) [Mânâsı: “Yâ Rabbî, rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.”] (Ebu Davud)

Peygamber efendimiz, bir toplulukta iftar edince de, şöyle dua ederdi:
(Sofranızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi takva sahipleri yesin ve melekler sizin için istigfar etsin!) [İ. Ahmed]

Ey mağfireti çok geniş olan Allah’ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!) Birkaç lokma yiyip içtikten sonra, (Zehebezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ) denir ve yemeğe başlanır. Mânâsı kısaca şöyle: (Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk.) [İbni Mace] Peygamber efendimiz, şöyle de dua ederdi: (Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.) [Mânâsı: “Yâ Rabbî, rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.”] (Ebu Davud) Peygamber efendimiz, bir toplulukta iftar edince de, şöyle dua ederdi: (Sofranızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi takva sahipleri yesin ve melekler sizin için istigfar etsin!) [İ. Ahmed]

Allahü teâlânın kimin duasını kabul edeceğini bilemeyiz ama duaların kabulü için bildirilen edeplere uymakta fayda var. Bütün İslâm âlimleri önce diyorlar, boğazından haram lokma geçmeyecek, elbisende bir tek iplik bile haram olmayacak.

İHLASLI OLACAKSIN, SAMİMİ OLACAKSIN

Elbette her iş gibi duaya besmele ile başlayacaksın. Seleme bin Ekvâ radıyallahü anh nakletti: “Resul-i ekremin “Sübhane Rabbiyel aliyy-il-a’lelvehhâb demeden duaya başladığını duymadım.”

Huşu (batının sükûnu) ve hudû (boyun eğme) ile el açacak, Allahü teâlâya, Esmâ-i hüsnâ’sı ve yüce sıfatları ile yalvaracaksın. Ebu Süleyman Darani rahmetullahi aleyh buyurdu ki: “Allahü teâlâdan bir şey isteyen kimse, önce salevat-ı şerife getirsin, sonra ihtiyacını istesin ve sonra salevat-i şerife ile duasını bitirsin. Allahü teâlâ, iki taraftaki salevat-i serîfeyi kabul eder, aradaki dileği de…

Peygamberleri (aleyhisselam) ve salih kimseleri vesile edecek, sevdiklerinin hatırına isteyeceksin.
Anaya babaya ve diğer müminlere dua etmeyi unutmayacaksın. Tevazu ile isteyecek, sesini alçaltacak, yapmacık sözlerden sakınacaksın. Günahını itiraf edecek pişman olacaksın. Nağme yapmayacaksın. Resûlullah efendimizden sallallahü aleyhi ve sellemden bildirilen sahih duaları tercih etmeli.

Duayı kalpten yapmalı, Allahü teâlânın, duasını kabul edeceğini ümit etmeli, istekli olmalıdır.

İbn-i Mesud radıyallahü anh: Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, dua ettiği zaman üç kere dua eder ve Allahü teâlâdan bir şey istediği zaman üç kere isterdi. Elbette dinen uygun olmayan bir şey istenmez.

Duanın kabul olduğu vakitler: Allahü teâlâ bazı gün ve gecelerde duaları kabul eder ki bu fırsatları kaçırmamalıdır. Kadir gecesi, Arefe günü, Cuma gecesi, Cuma günü, gece yarısı, Cuma saatinde, ezan ile ikamet arasında, Allah yolunda cihat için saf tutulduğu sırada, harp kızıştığı zaman, farz namazlardan sonra, secdelerde…

DUASI MAKBUL OLANLAR…

Mazlumun duası, babanın duası, salih kimsenin duası, itaatkâr evladın ana-babasına duası, yolcunun duası, çaresiz ve muhtaç olanların duası, iftar vakti oruçlunun duası ve Müslümanın mümin kardeşine gıyabında yaptığı dua kabul olur.

DUASI MAKBUL OLANLAR... Mazlumun duası, babanın duası, salih kimsenin duası, itaatkâr evladın ana-babasına duası, yolcunun duası, çaresiz ve muhtaç olanların duası, iftar vakti oruçlunun duası ve Müslümanın mümin kardeşine gıyabında yaptığı dua kabul olur.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA