Özellikle son dönem de ortaya çıkan ve tüm dünyayı alt üst eden covid19 virüsü de hijyensizlik ve kuralsızlık sonucudur. Sağlığına dikkat eden ve hastalıklardan korunmaya çalışan insanlar için doğal antibiyotik olan besinler nelerdir?
Faydaları saymakla asla bitmeyecek olan sarımsak doğal antibiyotik denince akla ilk gelen sebzedir. İlaçlarında ana maddelerinden olan sarımsak, damar yollarını açarak kalp, tansiyon ve şeker hastaları için dermandır. Sarımsak kış aylarında dirençsiz kalan vücudumuzu bakterilerden ve mikroplardan temizleyerek bağışıklığı güçlendirir. Öksürük, bademcik, romatizma gibi hastalıklarda tam anlamıyla tedavi edici mikroorganizmalara sahiptir. Her sabah bir diş çiğ sarımsak yutmak hem beyin sağlığını hem de kalp damar sağlığını korur.
Yıllardır Çin tıbbında faydaları bilinen zencefil virüs ve mikroplara karşı antibiyotik olarak kullanılmıştır. Grip hastalığına iyi gelen bu bitki sindirim yollarını da rahatlatmaktadır. Diğer bir faydası ise solunum yollarını temizlemek ve toksinleri atmak için kullanılmasıdır.
Soğan da tıpkı sarımsak gibi çok faydalı bir sebzedir. Antiseptik içeriği ile kış aylarında nezle ve grip hastalıklarının tedavisini sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirerek metabolizmayı hızlandırır.
Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan portakal, mandalina ve limon C vitamini açısından en zengin meyvelerdir. Tek başına bir portakal günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Vücudun en çok ihtiyaç duyduğu C vitaminini bolca karşılayan turunç meyveler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. C vitamini en büyük doğal antibiyotik olarak ön plana çıkar.
Hastalıktan yeni kurtulan ya da dirayetli insanlar için kullanılan ‘turp gibi’ terimi turp sebzesinin adeta hakkını veriyor. İçeriğinde bolca C vitamini, folik asit, fosfor gibi yüksek lif oranına sahiptir.soğuk algınlıgı gibi düşük bağışıklık hastalıklarının çok güçlü bir antibiyotiği olan turp mutlaka bal ile beraber tüketilmelidir.
Pek fazla sevilmese bile vitamin açısından oldukça zengindir. C ve E vitaminlerini içerisinde barındırarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca sigara tüketimine bağlı KOAH hastalığını engelleyen sülforapan maddesi brokoli sebzesinde bol miktarda bulunmaktadır.
Antioksidan özelliği taşıyan kivi en az portakal kadar C vitaminine sahiptir. Ayrıca günlük olarak tüketilmede bağışıklığı hızlıca tamir ettiği ortaya çıkmıştır. İçerisinde ki pektin maddesi sayesinde toksin ve bakterilerden damarları korur.
Yine sofralarda pek yeri bulunmayan pırasa, kesinlikle değeri bilinmesi gereken bir sebzedir. Kalp damarlarını koruması, içerisinde bulunan kamferol ile damar yollarını açarak kalp hastalıklarını tedavi etmesi ile kansere de karşı çıkan bir sebze olarak var olmaktadır.