Mikrodalga fırına karşı tüketicileri uyaran uzmanlar, uzun süredir kullanılan mikrodalga fırınlar çalışırken çok Mikrodalga fırınlar, yemekleri kısa sürede pişirmesi, ısıtması ve kullanım kolaylığından dolayı günümüzde birçok ev ve işletmede tercih ediliyor.yakında durulmamasını tavsiye etti.
Mikrodalga fırına karşı tüketicileri uyaran uzmanlar, uzun süredir kullanılan mikrodalga fırınlar çalışırken çok yakında durulmamasını tavsiye etti.Mikrodalga fırınlar, yemekleri kısa sürede pişirmesi, ısıtması ve kullanım kolaylığından dolayı günümüzde birçok ev ve işletmede tercih ediliyor. Ancak, bu fırınların, çevresinde oluşturduğu elektromanyetik alan ve radyasyon kaçağı ihtimaline karşı çok dikkatli kullanılması gerekiyor.
Mikrodalga fırınlar kansere yol açar mı? Yiyeceklere zarar verir mi?
Bu konuda iki farklı görüş var. Mikrodalga fırınların kansere yol açarak sağlığa zararlı olduğunu iddia edenler, mikro dalgaların yiyeceklerdeki besin değerlerini oldukça azalttığını iddia ediyor. Böylece vücudumuza aldığımız vitaminlerin değeri bozuk veya değişmiş oluyor.
Bir diğer önemli nokta da plastik kapları hiçbir şekilde mikrodalga fırınlara koymamak. Yüksek ısı yüzünden plastik maddelerde bulunan BPA açığa çıkıyor ki bu kansere yol açan bir madde. Her ne kadar bazı plastik kaplar mikrodalga fırınlarla uyumlu etiketi taşısa da, bu kapların bile güvenilir olmadığı yaygın görüşler arasında.
İsviçre’de yapılan klinik bir araştırmaya göre, mikrodalga fırında ısıtılmış/pişmiş süt ürünleri ve sebzeleri tüketen kişilerin kan basıncında ve kalp atışlarında değişimler görülmüş. Bunun sebebi de aslında insan sağlığı üzerinde gözle görülür zararı olmayan, iyonize olmayan radyasyon.
Mikrodalga fırınlar gıdaların doğal yapısını bozuyor!
Mikrodalgalar ışık hızında hareket eden, çok kısa dalga boyuna sahip elektromagnetik bir enerjidir. Temelde bu fırınların yaptığı şey, ince ve çok keskin bir enerji dalgası üreterek fırının içindeki besini bombardımana tabi tutmak ve kutupsal moleküllerin de aynı frekansta, saniyenin milyonda biri bir zamanda dönmelerini sağlamaktır. Bütün bu aktivite yemeğin ısınmasını sağlayan moleküler bir sürtünmedir. Araştırmalara göre, bu alışılmadık ısıtma şekli çevredeki moleküllere zarar veriyor, onları parçalara ayırıyor ve deforme ediyor ve böylelikle yiyeceğin fiziksel yapısını değiştiriyor.
Işınlama süreci moleküler yapıyı kırıyor ve yeni kimyasal setler yaratıyor. Bu kimyasallar içinde benzen (böcek ilacı yapımında kullanılan madde), formaldehit (cansız insan bedenlerini korumak için kullanılan sıvı), mutagenler (hücre mutasyonuna sebep olan maddeler) ve kanserojenler (kansere sebep olan maddeler) gibi maddeler sayılıyor.