En Güncel Haberler

KANSER OLUP OLMADIĞINIZI GÖSTEREN 14 BELİRTİ

KANSER OLUP OLMADIĞINIZI GÖSTEREN 14 BELİRTİ
Bu haber 14 Mart 2021 - 14:56 'de eklendi ve 725 views kez görüntülendi.

Kolayca yorgun hissediyor musunuz, yiyecekleri yutmakta güçlük çekiyor musunuz veya yağlı bir yemek yediğinizde herhangi bir rahatsızlık hissediyor musunuz? Vücudunuz her şeyin yolunda olmadığını ima ediyor olabilir! Bu semptomlar, kanserin diğer birçok uyarı işaretinden sadece biridir. Bu belirtilerden herhangi birini ortak bir olay olarak görmemeniz ve mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız önemlidir.

Kanser Riski Nasıl Azaltılır Yeni başlayanlar için, her zaman sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini sürdürmeniz kesinlikle önemlidir. Düzenli fiziksel egzersiz yapmaktan kirleticiler ve böcek i’lacları gibi çevresel toksinlere maruz kalmanızı azaltmaya kadar, uzun vadede kendinize yardımcı olabilirsiniz. Ek olarak, güneş ışığına ve takviyelere kontrollü maruz kalma yoluyla popüler bir kanser önleyici olan D vitamini seviyenizi normalleştirin.

Yaşlandıkça bağışıklık sistemimiz zayıflar ve hastalıklara karşı daha savunmasız oluruz. Yaşlandıkça kanser gibi hastalıkların daha yaygın hale gelmesinin ana nedenlerinden biri budur. Ve herkes kansere yakalanabilir. Ama ilk etapta kanser olup olmadığımızı nasıl anlarız? Çoğumuz vücudumuzun verdiği erken kanser belirtilerini görmezden gelme eğilimindeyiz. Bu nedenle, herhangi bir zamanda vücudunuzda farklı veya alışılmadık bir şey fark ederseniz, hemen bir doktora görünmek iyi bir fikirdir. İşte ilk adımı atmanıza yardımcı olabilecek birkaç erken kanser belirtisi. Bu belirtiler kanser olduğunuz anlamına gelebilir veya gelmeyebilir, ancak erken teşhis başarılı bir tedaviye yol açabilir.

1. Yorgunluk ve Zayıflık

Sürekli yorgunluk, yaygın bir kanser belirtisidir. Yorgunluk, kanserin son derece genel bir semptomudur. Yorgun hissetmek kanser olduğunuz anlamına gelmez – yorgunluk bir dizi kronik hastalıkla ilişkilidir. Bununla birlikte, kanser büyümesi ile aşırı yorgunluk hissedeceksiniz. İyi bir gece uykusundan veya yeterli dinlenmeden sonra bile aşırı yorgunluk hissederseniz, derhal doktorunuza danışınız.

2. Nefes darlığı Kanser hastaları çok çabuk nefes darlığı hissetme eğilimindedir. Ara sıra nefessiz hissetmek alışılmadık bir şey değil. Ancak her zamankinden daha fazla nefes darlığı çektiğinizi fark ederseniz, doktorunuza danışın. Bir çalışma, tüm kanser hastalarının yaklaşık yüzde 50-70’inin, hastalıklarının bir noktasında bu semptomu sergilediğini belirtmektedir. Birçok kanser türü solunum zorluğuna neden olurken, esas olarak akciğer kanseri ile ilişkilidir.

2. Nefes darlığı

Kanser hastaları çok çabuk nefes darlığı hissetme eğilimindedir. Ara sıra nefessiz hissetmek alışılmadık bir şey değil. Ancak her zamankinden daha fazla nefes darlığı çektiğinizi fark ederseniz, doktorunuza danışın. Bir çalışma, tüm kanser hastalarının yaklaşık yüzde 50-70’inin, hastalıklarının bir noktasında bu semptomu sergilediğini belirtmektedir. Birçok kanser türü solunum zorluğuna neden olurken, esas olarak akciğer kanseri ile ilişkilidir.

3. Mide ekşimesi ve Hazımsızlık

Sürekli mide ekşimesi olası bir kanser belirtisidir. Büyük veya yağlı bir yemek yedikten sonra hafif rahatsızlık veya ağrı oldukça yaygındır. Ancak günlerce sürekli olarak mide ekşimesi veya hazımsızlık yaşıyorsanız, derhal doktorunuza görünmelisiniz. Mide ekşimesi veya hazımsızlık bazen bir kanser belirtisi olabilir. Bununla birlikte, bu semptomların başka hastalıklardan, viral enfeksiyonlardan veya ülserlerden de kaynaklanabileceğini unutmayın.

3. Mide ekşimesi ve Hazımsızlık Sürekli mide ekşimesi olası bir kanser belirtisidir. Büyük veya yağlı bir yemek yedikten sonra hafif rahatsızlık veya ağrı oldukça yaygındır. Ancak günlerce sürekli olarak mide ekşimesi veya hazımsızlık yaşıyorsanız, derhal doktorunuza görünmelisiniz. Mide ekşimesi veya hazımsızlık bazen bir kanser belirtisi olabilir. Bununla birlikte, bu semptomların başka hastalıklardan, viral enfeksiyonlardan veya ülserlerden de kaynaklanabileceğini unutmayın.

4. Şişkinlik

Şişkinlik mide veya yumurtalık kanserinin bir belirtisi olabilir. Gelip giden şişkinlik konusunda endişelenmenize gerek yok. Ancak 3 haftadan fazla şişkinlik hissederseniz, doktorunuza görünün. Mide kanseri ve yumurtalık kanseri genellikle şişkinlik ve hazımsızlık gibi belirsiz semptomlarla ilişkilendirilir.

5. Kısık Ses

Haftalarca geçmeyen kısık ses kanser belirtisidir. Boğuk bir sese sahip olmak, soğuk algınlığında yaygın olabilir. Ancak haftalardır geçmeyen gıcırtılı, zayıf bir sesin kontrol edilmesi gerekiyor. Ses tellerinizi (glotis) etkileyen bir kanser türü olan gırtlak kanseri, sıklıkla seste bir değişikliğe neden olur.

6. İshal

10 kanser hastasından 1’i ishalden muzdarip. Gevşek dışkı ve ishal sık görülen bir durumdur. Ancak kanser hastalarında sürekli ishal olabilir. Kansere yakalanan her 10 kişiden 1’inde ishal olduğu görülüyor. 3 Gevşek, sulu dışkınız ve karın ağrınız varsa tıbbi yardım isteyin.

7. Dışkıda Kan

Kanlı kaka, farklı kanser türlerinin bir işareti olabilir. Mesane kanseri, bağırsak kanseri, prostat kanseri ve tümörler kanlı idrar ve dışkıya yol açan başlıca faktörlerdir. Hemoroitler rektal kanamaya neden olur, ancak kanserle de var olabilirler. Bu nedenle, hemoroitiniz varsa, tüm bağırsak yolunuzu muayene ettirin. Bağırsak kanserinin bir göstergesi olarak anemi, kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olabilir.

8. İdrar Değişiklikleri

İdrar değişiklikleri, mesane kanserinin yaygın bir semptomudur. Sık idrara çıkma, daha az ve yavaş idrar akışı veya mesane fonksiyonunuzda herhangi bir değişiklik yaşarsanız, derhal doktorunuza danışın. Bu değişiklikler prostat kanseri veya mesane kanserine işaret edebilir. Mesane kanseri olan birçok kişinin idrarında kan olabilir ve herhangi bir ağrı hissetmeyebilir. Bazen mesane ve pelvis kanseri de mesane ve idrar yolunun tahriş olmasına neden olabilir

9. Gece Terleme

Geceleri aşırı terleme lenfomaya bağlı olabilir. Geceleri terleme genellikle enfeksiyonlarla veya bazı i’lacların bir yan etkisi olarak bağlantılıdır. Kadınlar genellikle menopoz sırasında geceleri terleme yaşarlar. Bu nedenle, geceleri terleme kansere özgü bir semptom olmasa da, giysilerinizi ve çarşaflarınızı ıslatabilecek kuvvetli gece terlemelerine önem vermeniz gerekir. Bu lenfoma ile ilgili olabilir.

Kanser Riski Nasıl Azaltılır Yeni başlayanlar için, her zaman sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini sürdürmeniz kesinlikle önemlidir. Düzenli fiziksel egzersiz yapmaktan kirleticiler ve böcek i’lacları gibi çevresel toksinlere maruz kalmanızı azaltmaya kadar, uzun vadede kendinize yardımcı olabilirsiniz. Ek olarak, güneş ışığına ve takviyelere kontrollü maruz kalma yoluyla popüler bir kanser önleyici olan D vitamini seviyenizi normalleştirin.

10. Açıklanamayan Kilo Kaybı

Çoğu kanser türü, açıklanamayan kilo kaybına neden olur. Çoğu kanser hastası, bilinen bir sebep olmadan kilo verir. Açıklanamayan bir kilo kaybı 10 kilodan fazla yaşarsanız, bu muhtemelen bir kanser belirtisi olabilir. Bu çoğunlukla pankreas, mide, yemek borusu veya akciğer kanserlerinde olur.

11. Kanama

Rahim kanseri adet dönemlerinden, menopozdan sonra k’anamaya neden olabilir. Dönemler arasında, ilişkiden yaptıktan sonra veya menopoz sonrası vajinal k’anama ciddiye alınmalıdır. Rahim kanseri, bu tür anormal bir rahim k’anamasına neden olabilir ve bu, en kısa sürede doktorunuz tarafından ele alınmalıdır.

12. Yutma Zorluğu

Yemek borusu kanseri yutmanızı zorlaştırabilir. Yutma güçlüğü çekerseniz ve haftalarca geçmezse, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın. Yemek borusu kanseri yutma sırasında sorun yaratır ve yemeğinizin boğazda veya göğüste sıkıştığını hissedersiniz.

12. Yutma Zorluğu Yemek borusu kanseri yutmanızı zorlaştırabilir. Yutma güçlüğü çekerseniz ve haftalarca geçmezse, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın. Yemek borusu kanseri yutma sırasında sorun yaratır ve yemeğinizin boğazda veya göğüste sıkıştığını hissedersiniz.

13. İyileşmeyen Yaralar veya Ülserler

İyileşmeyen yaralar veya enfeksiyonlar kanser belirtisidir. İnsan cildi kendini hızla onarır, yaralar ve ülserler genellikle 2 hafta içinde iyileşir. İyileşmeyen, kolayca kanayan ve sızmaya neden olan açık bir yaranız veya ülseriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede kendinizi kontrol ettirin.

14. Uzamış Ağrı

Kanser, tahrip olmuş sağlık dokuları nedeniyle uzun süreli ağrıya neden olur. Kanser, sağlıklı dokularınızı yok ederek ağrıya neden olur. Kanser ilerledikçe, büyüme sinirlerinize, kemiklerinize ve organlarınıza baskı uygulayarak ağrıya neden olur. 4 haftadan daha uzun süredir açıklanamayan, devam eden ağrınız varsa, tıbbi yardım alın.

Kanser Riski Nasıl Azaltılır

Yeni başlayanlar için, her zaman sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini sürdürmeniz kesinlikle önemlidir. Düzenli fiziksel egzersiz yapmaktan kirleticiler ve böcek i’lacları gibi çevresel toksinlere maruz kalmanızı azaltmaya kadar, uzun vadede kendinize yardımcı olabilirsiniz. Ek olarak, güneş ışığına ve takviyelere kontrollü maruz kalma yoluyla popüler bir kanser önleyici olan D vitamini seviyenizi normalleştirin.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA