En Güncel Haberler

Hemoroid Neden Olur ve Tedavisi

Hemoroid Neden Olur ve Tedavisi
Bu haber 11 Nisan 2022 - 1:07 'de eklendi ve 863 views kez görüntülendi.

Hemoroid (basur) rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen gerilerek o kadar genişler ki, damarlar daha da şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar.

Hemoroid (basur) rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen gerilerek o kadar genişler ki, damarlar daha da şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar.

BASUR (HEMOROİD) NEDİR
Basur Latincede hemoroid diye adlandırılır. Basur, makattaki 3 toplardamardan birinin şişmesidir. Basur makat içine doğru devam ettiğinden içeridekilere iç basur, dışarı sarkanlar dış basur denir ve gözle dışardan görülebilir, iç basur gözle görülmeyebilir her ikisi de kanayabilir. Bu hastalığın gidişatı ve tedavisi daha çok hangi safhada olduğu ile ilgilidir. Erken safhalarda şişlik kısa sürede tedavi ile kaybolabilir. Geç safhalarda ise hep makatın dışındadır ve cerrahi müdahale yapılmadan geçmez.

BASUR (HEMOROİD) NEDİR Basur Latincede hemoroid diye adlandırılır. Basur, makattaki 3 toplardamardan birinin şişmesidir. Basur makat içine doğru devam ettiğinden içeridekilere iç basur, dışarı sarkanlar dış basur denir ve gözle dışardan görülebilir, iç basur gözle görülmeyebilir her ikisi de kanayabilir. Bu hastalığın gidişatı ve tedavisi daha çok hangi safhada olduğu ile ilgilidir. Erken safhalarda şişlik kısa sürede tedavi ile kaybolabilir. Geç safhalarda ise hep makatın dışındadır ve cerrahi müdahale yapılmadan geçmez.

BASUR(HEMOROİD) NASIL GEÇER
Erken safhalarda tıbbi tedavi ile yani genel cerrahın size reçete edeceği hap, fitil, merhemle düzelebilir. Bu tedaviye cevap vermezse ameliyatsız İnfrared Koagülatör ile Band Ligasyonla basur memelerinin ortadan kaldırılması söz konusu olabilir ve kliniğimiz de uygulanmaktadır. Çok ileri safhalarda ise basur (hemoroid) memeleri cerrahi olarak çıkartılmak zorundadır. İlerlemiş hemoroidler için yeni nesil ameliyatsız hemoroid tedavisi uygulamaları ne yazık ki fayda sağlamamaktadır.

BASUR(HEMOROİD) NASIL GEÇER Erken safhalarda tıbbi tedavi ile yani genel cerrahın size reçete edeceği hap, fitil, merhemle düzelebilir. Bu tedaviye cevap vermezse ameliyatsız İnfrared Koagülatör ile Band Ligasyonla basur memelerinin ortadan kaldırılması söz konusu olabilir ve kliniğimiz de uygulanmaktadır. Çok ileri safhalarda ise basur (hemoroid) memeleri cerrahi olarak çıkartılmak zorundadır. İlerlemiş hemoroidler için yeni nesil ameliyatsız hemoroid tedavisi uygulamaları ne yazık ki fayda sağlamamaktadır.

Hastalığın Teşhisi

Basur rahatsızlığını (özellikle iç basurlar için) doğru bir şekilde teşhis edebilmek adına kliniklerimizde uygulanmakta olan iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar iç basur gibi kendisini yalnızca ağrı ve kanamalar ile belli eden problemlerin içeride teşhis edilebilmesi için kullanılmaktadır. Çünkü dış basurlar zaten sarkan memeler ile kendilerini net bir şekilde belli etmektedir. Kliniğimizde uygulanmakta olan iki yöntem şu şekildedir:

Anoskopi Yöntemi

Anaskopi yöntemiyle ve anaskop ismini verdiğimiz cihazla makattan içeri giriş yaparak teşhisi koymakta ve tedaviyi gerçekleştirmekteyiz. Bölgede sınırlı uyuşma sağlayan bir krem yardımıyla anal bölge hissizleştirilir sonrasında da anaskopla bölgeye giriş yapılır. Bu sayede teşhisler çok daha büyük netlik kazanır.

Rektoskopi Yöntemi

Kanamanın bir diğer sebebi olabilecek Rektum Kanseri ya da diğer adıyla Bağırsak kanseri veya Kolon kanseri gibi diğer hastalıkların teşhisi için bağırsağın daha üst seviyesine ulaşarak gözlemleyebilmek için uyguladığımız yönteme ise Rektoskopi diyoruz. Ve 25 santimetreye kadar giriş yaparak gözlemleyebiliyoruz.

İÇ HEMOROİD BELİRTİLERİ NELERDİR

Rektoskopi Yöntemi Kanamanın bir diğer sebebi olabilecek Rektum Kanseri ya da diğer adıyla Bağırsak kanseri veya Kolon kanseri gibi diğer hastalıkların teşhisi için bağırsağın daha üst seviyesine ulaşarak gözlemleyebilmek için uyguladığımız yönteme ise Rektoskopi diyoruz. Ve 25 santimetreye kadar giriş yaparak gözlemleyebiliyoruz. İÇ HEMOROİD BELİRTİLERİ NELERDİR

Hemoroid yani basur hastalığı buradaki toplardamarların şişmesidir. 2 grupta incelenmelidir; İç hemoroid ve dış hemoroid. İç hemoroidler makatın içindedir ve görülmezler makkattan içeri parmak sokularak hissedilebilirler ve muayeneleri yapılabilir. Dış hemoroidler ise makatın dışına doğru büyürler ve dışardan görülebilir, ele gelebilirler.

Basur hastalıklarının en sık görülen şikayetleri:

Makatta Şişlik: İlk belirti hemoroidlerin şişmesi ve ele gelmesidir, ağrı ve dolgunluk hissi olabilir.

Makatta Kanama:

Hastalığın en sık bulgularından biri olan kanama, dışkılama sonrasında damla damla ortaya çıkar. Dışkıya sıvanmıştır ve dışkı ile karışmamıştır. Bu kanamalar genelde ağrısız olur. Kabız olan kişilerde kanama, ıkınmaya bağlı toplardamarların makat içinde şişmesi hem damar duvarının bozulmasına hem de sert dışkı ile tahrişine bağlı olarak ortaya çıkar. Makatın dışkılama sonrası kendini toplaması ile kanama azalır veya durur.

İç hemoroidler benzer şekilde şişip sarkabilir. Bu sarkma çeşitli seviyelerde olabilir. Hafif şişme 1inci derece, dışkılama sırasında sarkma 2inci derece; dışkılama sonrası geri girmeyen 3. derece ve hep dışarda kanamalı yer alması 4üncü derece olarak sınıflandırılır.

İç hemoroidler benzer şekilde şişip sarkabilir. Bu sarkma çeşitli seviyelerde olabilir. Hafif şişme 1inci derece, dışkılama sırasında sarkma 2inci derece; dışkılama sonrası geri girmeyen 3. derece ve hep dışarda kanamalı yer alması 4üncü derece olarak sınıflandırılır.

Kaşıntı: Mayasıl ismi de verilen anal dermatit hemoroid toplardamarlarının şişmesi sonrası kaşıntının ortaya çıktığı bir durumdur.

Ağrı:

Erken dönemlerde hafif olabilen ağrı ileri evrelerde anal hematom (makat dokusu içinde kan birikmesi) gibi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Tromboze Hemoroid:

(Boğulmuş basur)
Basur memesinin yani hemoroidal venlerin içerisindeki kanın durağan hale gelip içindeki kanın pıhtı haline gelmesiyle olur. Ayrıca 3. Ve 4. Derece hemoroidler makatta sıkışarak boğulabilirler.

Hemoroid hastaları makatta normal dışı basınç hissettiklerinden dolayı dışkı yaptıktan sonra rahatlayamaz, tuvalette daha uzun kalırlar. Uzun ıkınmaları ise şişlik şikayetlerini artırarak kısır döngüye sebep olabilir.

Basur Belirtileri Uzarsa Ne Yapmalı? Basur İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Yukarıda bahsettiğimiz şikayetleri olan kişilerin, proktolog veya Genel Cerraha görünmesi gereklidir. Bakırköy Kliniğimizde Lazer (Infrared), Rubber Band Ligation (lastikle boğma), yöntemiyle ameliyatsız yaklaşık 10-15 dk. süren operasyonlardan sonra aynı gün, gündelik hayatınıza dönebiliyorsunuz. Ameliyatsız yöntem olduğundan ağrı minimumdur. Ayrıca pansuman gerektirmez.

BASURA (HEMOROİD) NELER İYİ GELİR •Sıcak oturma banyosu denenebilir. •Özellikle kabız kalmamak için gıdalara dikkat edilmelidir. •Düzenli 3 öğün beslenme ve et yerine yoğun sebze tüketimi basur (hemoroid) oluşumunu engelleyerek, basurun kolay düzelmesini ve şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır. •Dışarı çıkan basur memelerinin elle makatın içine doğru itilmesi düzelmeye destek olacaktır. Kortizonlu pomad ve fitillerin erken safhalarda faydalı olabilir ve hızlı sönme sağlayabilir. İlaveten makat kaslarını gevşetip krem ve kliniğimizde uyguladığımız fissür tedavisi için çeşitli yöntemlerle hemoroidin rahatlaması sağlanabilir.

Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Ameliyatsız Basur Tedavisi olarak yakın geçmişte piyasaya sürülen 2 farklı tedavi bulunmaktadır. Bu tedaviler gerçekleşen bütün tedavi yöntemlerinden farklıdır. Klasik ameliyatlarda hastalar anestezi ile uyutulur ve ameliyat sonrasında da hastanede en az 1 gece geçirmek zorunda kalabilirler. Fakat bu uygulamaların hiç birinde anestezi, kesme, biçme, dikiş vb. doğrudan ameliyatı çağrıştıran kavramlar bulunmaz.

Lazerle Basur Tedavisi

Lazerle basur tedavisi özellikle dışarıda kalan hemoroidler için kullanılmaktadır. Dış basurlar için lazer cihazından gelen ışınlar doğrudan basur memelerinin üzerine uygulanmakta olup burada ısınarak bu basurların tamamını yakar ve büzüştürür. Yüksek ısı sayesinde basur memeleri daha o anda küçülmeye ve sönmeye başlar. Bir kaç gün sonra da tamamen yok olur.

Lastikle Boğma Yöntemi

Hemoroid tedavisi için kullanılan bir diğer yöntem ise bant ligasyon ismini verdiğimiz lastikle boğma yöntemidir. Bu yöntem iç basurların tedavisi için kullanılır. Cihaz, iç basurların tam olarak toplardamarla birleştiği yere lastik yerleştirir. Bu lastik damarın basur memesi beslemesini önleyerek boğar ve kan akışı durmuş olur. Ortalama 1 ay gibi bir sürede basur memeleri kuruyarak düşer ve tedavi tamamlanmış olur.

BASURA (HEMOROİD) NELER İYİ GELİR

•Sıcak oturma banyosu denenebilir.
•Özellikle kabız kalmamak için gıdalara dikkat edilmelidir.
•Düzenli 3 öğün beslenme ve et yerine yoğun sebze tüketimi basur (hemoroid) oluşumunu engelleyerek, basurun kolay düzelmesini ve şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır.
•Dışarı çıkan basur memelerinin elle makatın içine doğru itilmesi düzelmeye destek olacaktır. Kortizonlu pomad ve fitillerin erken safhalarda faydalı olabilir ve hızlı sönme sağlayabilir. İlaveten makat kaslarını gevşetip krem ve kliniğimizde uyguladığımız fissür tedavisi için çeşitli yöntemlerle hemoroidin rahatlaması sağlanabilir.

BASURA (HEMOROİD) NELER İYİ GELİR •Sıcak oturma banyosu denenebilir. •Özellikle kabız kalmamak için gıdalara dikkat edilmelidir. •Düzenli 3 öğün beslenme ve et yerine yoğun sebze tüketimi basur (hemoroid) oluşumunu engelleyerek, basurun kolay düzelmesini ve şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır. •Dışarı çıkan basur memelerinin elle makatın içine doğru itilmesi düzelmeye destek olacaktır. Kortizonlu pomad ve fitillerin erken safhalarda faydalı olabilir ve hızlı sönme sağlayabilir. İlaveten makat kaslarını gevşetip krem ve kliniğimizde uyguladığımız fissür tedavisi için çeşitli yöntemlerle hemoroidin rahatlaması sağlanabilir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA