Dr. İbrahim Saraçoğlu hem kuru dutun hem de beyaz dutun tüketildiğinde doğal antibiyotik etkisi gösterdiğini söylüyor. Yaz aylarında yaş ve taze tüketilen dutun tüketildiğinde doğal antibiyotik etkisi gösterdiğini söylüyor. Yaz aylarında yaş ve taze tüketilen dutun doğal antibyotik etkisi gösterdiğini önemle vurguluyor.
Çok lezzetli olan dut yaygın olarak tüketilen bir meyvedir. Hem besleyici hem de kendine özel tadı bulunan dut içerisinde A,E,C ve K vitaminleri, kalsiyum, niyasin, demir, folat ve tiamin açısından da oldukça zengindir. Bu açıdan dutun sağlığa faydası çoktur.
Ocakta yarım litre kadar klorsuz suyu kaynatın, kaynayan suyun içine 5-6 yemek kaşığı beyaz dutu atın. 6 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzün. Klorsuz su yerine marketten alacağınız pet şişe su da olur. Elde ettiğiniz bu karışımı günde sabah ve akşam tüketilmek üzere ikiye bölün. Kürde kullanılan dut kurusu suyu dışında haşlanan dutları yemek zorunda değilsiniz. Bu kürü 25 gün uygulayın. Bu kür özellikle CRP yüksekliğini düşürmekte çok etkilidir.
Kuru dutun sağlığa faydasının çok olduğundan bahsetmiştik. En önemli faydasından biri egzamaya iyi gelmesidir. Egzama durumunda rahatsız edici hale gelen kanama veya çatlakların geçmesi için uygulanacak dut kurusu kürü çok yardımcı olacaktır.
3 bardak kaynamakta olan su içine 5-6 yemek kaşığı kuru dutu katın ve 5-6 dakika kaynatın. Sonrasında ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra egzama olan yeri bu suda bekletin ve bu suyu egzama olan yerlere sürüp 10 dakika bekleyin. Bu süre sonrasında egzama olan bölgeyi örneğin elinizi bu sudan çıkarın ve 1 saat kadar yıkamayın. Bu kürü haftada 3-4 kez egzama tedavisinde kullanabilirsiniz.
Dut; içerisinde bolca bulunan flavonoid ve C vitamini vücutta bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıkları iyileştirir. Ayrıca dut mide problemleri ve hepatit hastalığına da iyi geldiği tahmin edilmektedir.
Dut; içerisinde bolca bulunan demir, kalsiyum, B1, B2, C ve K vitaminleri vücut için çok yararlıdır. Günde tüketilecek 1 avuç kuru tut sayesinde daha enerjik ve zinde hissedilmektedir.
Dutta bulunan vitaminlerin bir diğer etkisi ise antioksidan özelliği sağlamasıdır. Antioksidan vücutta serbest radikallerin verdiği zararı yani soğuk algınlığı, nezle, grip ve hatta kanser gibi hastalıkların önüne geçme görevi görür.
Ayrıca dut; vücutta böbrek ve karaciğere iyi gelir. Karaciğer ve böbrekteki toksinlerin atılmasını hızlandıran dut bu organların çok yorulmasının önüne geçer.
Dut; vücutta kan şekeri seviyesini dengeler.
Dut; kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
Dut; diş etki problemlerini iyileştirir.
Dut; vücutta kolesterolü dengeler.
Dut; Çin tıbbında ciltte meydana gelen kızarıklık ve şişlikleri azaltmak için kullanılmaktadır.
Dut; bağırsak ve midenin düzenli çalışmasında etkilidir.
Tayland Khon Kaen Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre dut; beyin fonksiyonlarını iyileştirip beyni korur ve aynı zamanda hafızayı kuvvetlendirir.
Dut; vücutta damarlarda sertlik oluşma ihtimali azaltır.
Dut; kansızlığı önler.
Dut aç karna tüketildiğinde bağırsaklardaki kurtları düşürmeye yardımcı olur.
Dut; saç sağlığına da iyi gelmektedir. Dutta bulunan antioksidan etkiler saç sağlığını korur. Dut suyu ile saçların yıkanması saç köklerini besler, saç derisini korur ve saç dökülme probleminin önüne geçmeye yardımcı olur.
Dut vücutta kanın temizlenmesini sağlar. Çin tıbbında dut kan hastalıklarında sıklıkla kullanılmaktadır. Dut vücutta kan akışını iyileştirdiğinden kanı temizlediğine inanılmaktadır. Özellikle de alkol ve sigara kullanan kişilerde dut tüketimi tavsiye edilmektedir.