Diş taşları hem sağlık açısından hem de görüntü açısından olumsuz etkileri olan bir sorundur. Dişler plağa maruz kaldığında, sert mineral birikintisi oluşur. İşte bu birikintiye diş taşı denir. Diş taşı veya tartar denilen bu birikintiler çok fazla bakteri barındırır ve fırçalamayla çıkmaz. Düzenli olarak kullanılan diş ipi, diş taşlarını hafifletmeye yardımcı olsa da evde uygulayabileceğiniz birçok yöntemle tartar oluşumunu engelleyebilir, oluşan tartarların da kaybolmasını sağlayabilirsiniz. İşte diş taşlarından kurtulmanın yöntemleri…
BİBERİYE VE NANE İLE TARTAR TEDAVİSİ
Bu iki maddeyi su ile karıştırın ve yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Sadece sıvı alın ve ağzınızı iyice yıkayın.
ALOE VERA JEL VE GLİSERİN KULLANIN
Aloe Vera Jel, Gliserini, sodyum bikarbonat, sıkılmış limon ve biraz su. Karıştırın ve her gün yıkayın ve tartar kaybolduğunu gördüğünüzde haftada bir veya iki keze düşürün.
TARTAR HEDEFLİ DİŞ MACUNU KULLANIN
Tartari durdurmak ve ağzınızı herhangi bir enfeksiyona karşı temizlemek için kullanılan diş macunu kullanın ve içinde bulunan kimyasallar tartarları kırar ve bir daha ortaya çıkmasını önler.
LİMON İLE DİŞ TAŞI TEMİZLEME
Normal fırçalama sonrası biraz limon suyuna batırın. Fırçayı hafif hareketlerle dişlerinize sürtün ve ılık su ile durulayın. Bir hafta içinde dişleriniz daha beyaz olacak!
HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI DİŞ TAŞI TEDAVİSİ
Bazı hindistancevizi yağı sıvılaşıncaya kadar eritin ve bakterileri ağzından çıkarmak için bir gargara olarak kullanın.
PORTAKAL KABUĞUNU KULLAN
Kabuğu doğrudan dişlerinize sürtün ve birkaç dakika gibi bırakın. Ardından su ile durulayın. Kabuklar ağzındaki mikroorganizmaları öldürecek.
OTOMATİK DİŞ FIRÇASI
Dişlerinizi daha iyi temizleyebilmek için normal diş fırçası yerine pilli kullanın.
Evde tartarı güvenle gideremeseniz de, oluşumunu önlemek için adımlar atabilirsiniz. İyi bir ağız hijyeni rutini sayesinde plak sertleşme şansı olmadan giderilebilir. Dişlerinizi günde iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalayın. Diş fırçanız tüm diş ve diş eti yüzeylerinize erişemediğinden, günde bir kez diş ipi kullanmayı da unutmayın. Geleneksel diş ipi kullanmakta sorun yaşıyorsanız, diş arası fırçaları gibi alternatif aletler hakkında diş hijyeni uzmanınızla konuşun.