Ülkemizde çokça tercih edilen içeceklerden olan çayın, yanlış demlenmesi durumunda birçok hastalığa neden olabilecek kadar tehlikeli olabildiğini biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırma ortaya koyuyor ki, çay sağlığımızda ciddi sorunlara neden olabilecek hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Öyle ki çayı demlerken bazı dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunuyor. Çay demlerken bir takım yazılı olmayan bu kurallara dikkat edilmemesi halinde sağlığınızı riske atabilirsiniz. İşte o püf noktalar…
Yapılan bir araştırmaya göre çayın demlenmesi sandığımız kadar önemsiz bir durum değil. Yanlış demlenen bir çayın ciddi sağlık problemlerine neden olabildiğini ortaya koyan bu araştırmaya göre Türk mutfağında gelenekselleşmiş olan bu içeceği yazılı olmayan belirli kuralları göz önünde tutarak demlemelisiniz. Aksi takdirde yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkabilirsiniz.
YANLIŞ DEMLEME SAĞLIK SORUNLARINA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında çay çok önemli bir yere sahip. Bitki çayları her ne kadar sağlığımız için çok yararlı olsa da çayın yeri ve önemi her zaman farklıdır.
Ancak yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkabilirsiniz.
ÇAYIN ACI OLMAMASI VE UZUN SÜRE DAYANMASI
Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir.
OCAK ÜZERİNDEN ALIN
Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir.
YÜKSEK ISIYA MARUZ BIRAKMAYIN
Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız.
Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir.
KANSER RİSKİ VAR
Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.
BURUK BİR TAT BIRAKIR
Dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığı nasıl anlarız diyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlayabilirsiniz.
KAYNAMAMIŞ SU İLE DEMLEYİN
Çayı muhakkak kaynamamış su ile demlemeniz gerekir.
Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir.
Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir.
ÇAY RUTUBET ALIR
Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır.Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.