Bağırsak tıkanıklığı, sindirim sisteminin önemli bir ögesi olan bağırsağın fiziksel nedenler ya da kasılma yoksunluğuyla tıkanmasıdır. Bağırsak içinde vücuttan atılmak üzere bulunan maddeler dinamik bir durumdadır. Bağırsakta sürekli hareket ederler. Bağırsakta herhangi bir şekilde tıkanıklık meydana gelirse bu hareketlilik hâli sekteye uğrar. Bağırsak tıkanıklığı hem ince bağırsağın hem de kalın bağırsağın tıkanması ile ortaya çıkabilir. Tıkanmanın bağırsağın bir bölümünde ya da tamamında gerçekleşmesi mümkündür. Her iki durumda vücut, atık hâline getirdiği maddeleri bağırsaktan geçiremez.
Bağırsak tıkanıklığı nedenleri birçok durumun kompleks bir araya gelişini içerebilir. Her hastalıkta olduğu gibi bağırsak tıkanıklığında da erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi bağırsak tıkanıklığı ölümcül sonuçlara yol açabilir. Tıkanıklık kısmi ise ameliyat edilmeden de tedavi edilebilir. Ancak bağırsağın tamamı tıkandıysa ameliyat kaçınılmaz olabilir. Bağırsak tıkanıklığına neden olan durumlar ise fiziksel ve fiziksel olmayan tıkanma şeklinde iki ayrı başlıkta incelenebilir.
Bağırsak tıkanıklığında teşhis nasıl konur? Öncelikle bir uzman doktor tarafından muayene edilmeniz gerekir. Doktorunuz muayene sırasında karnınıza temas eder ve baskı uygulayabilir. Ayrıca bağırsak hareketliliği ve durumu ile ilgili bilgi alabilmek adına stetoskop yardımı ile karnınızı dinleyebilir. Doktorunuz, karnınızın herhangi bir bölümünde bağırsağın tıkanıklığı ihtimalini düşündüren bir yumru arar. Bunun dışında da bağırsakların çıkardığı seslere göre durumu analiz edebilir. Bütün bunlar doktor muayenesi sürecidir. Daha sonra ayrıntılı tetkikler yapılabilir. Bunlar:
Kolonoskopi (Kolonoskopi işleminde kalın bağırsak kontrolü yapılmaktadır. Ucunda aydınlatıcı olarak ışık bulunan küçük ebatlarda bir tüp ile bağırsaklarınız görüntülenebilir.)
Bağırsak tıkanıklığı tedavisinde keten tohumu kullanmak etkili bir yöntemdir. Keten tohumu ile hazırlayabileceğiniz basit bir kür ile bağırsaklarınızın hareketlerini düzenleyebilir ve tıkanıklığını açabilirsiniz.
Bağırsak tıkanıklığı için keten tohumu kürü: Çekilmiş keten tohumu kullanılır. Keten tohumu taze çekilmiş olmalıdır. 1 çay kaşığı kadar keten tohumunu bir bardak su ile tüketebilirsiniz. Bu sayede bağırsaklarınız çalışmaya başlayacak ve tıkanıklığı da tarih olacaktır. Daha ciddi bir durum varsa doktora mutlaka başvurulmalıdır.
• Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Günde 8 bardak yani ortalama 2 litre su tüketimi bağırsak temizliğinin en doğal yöntemidir. Özellikle de sabah aç karnına, dişleri fırçaladıktan sonra içilen bir bardak su, bağırsak yüzeyinizi temizler ve sizi güne hazırlar.
• Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur.
Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır. Özellikle buğday, nohut, mercimek ve bulgur içerenler lif içeriği en yüksek olanlardır.
• Sofraların vazgeçilmezi salatalar öğün içerisinde dengeli posa alımını sağlar ve bağırsak hareketinizi artırır.
• Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır.
Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur.
Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır.
• Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır. Maydonoz lif içeriği en yüksek olan sebzelerden birisi olduğu için bağırsak temizliğinde baş tacıdır. Ayrıca vücuttaki fazla suyu atmaya yardımcı olur.
• Keten tohumu ve çörek otu da bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratarak, tuvalete çıkma sıklığınızı artırır.
Probiyotik kaynağı olan kefir, ev yapımı yoğurt, tarhana çorbası ve turşu da bağırsaklar için menüde olması gereken yiyecekler arasında yer alır.