En Güncel Haberler

Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler, Dualar, Zikirler

Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler, Dualar, Zikirler
Bu haber 07 Mayıs 2021 - 17:32 'de eklendi ve 402 views kez görüntülendi.

Ramazan ayı içerisinde bulanan kadir gecesi Kur’an’ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed’e vahyedilmeye başlandığı gece olarak bilinmektedir. Kur’an’da bin aydan daha hayırlı olduğu vahyedilmiştir. Kadir gecesinin yaklaşmasıyla sık sorulan Kadir Gecesi’nde hangi dualar okunmalı, nasıl ibadet edilmeli? Kadir Gecesi okunacak dua ve sureler nelerdir? soruları akıllarda dönmeye ve gündemde tutulmaya başladı. Bizde araştırmalarımız çerçevesinde bu soruları yanıtladık. Soruların detayları haberimizin içeriğinde.

Ramazan ayı içerisinde bulanan kadir gecesi Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gece olarak bilinmektedir. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu vahyedilmiştir. Kadir gecesinin yaklaşmasıyla sık sorulan Kadir Gecesi'nde hangi dualar okunmalı, nasıl ibadet edilmeli? Kadir Gecesi okunacak dua ve sureler nelerdir? soruları akıllarda dönmeye ve gündemde tutulmaya başladı. Bizde araştırmalarımız çerçevesinde bu soruları yanıtladık. Soruların detayları haberimizin içeriğinde.

Kadir gecesi okunacak sureler neler?

Kadir Gecesi’nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur’an’ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi’nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi’nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, ‘azamet’ ve ‘şeref’ demektir. Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir gecesinin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Bu gecede okunacak sureler ise şu şekilde verilmektedir. Yasin, Tebareke, Amme, Kadir Suresi ve İnşirah Suresi. Bu gecede en çok yapıldığı bilinen bu surelerin gece boyunca okunmasıdır.

Bu gecede okunacak sureler ise şu şekilde verilmektedir. Yasin, Tebareke, Amme, Kadir Suresi ve İnşirah Suresi. Bu gecede en çok yapıldığı bilinen bu surelerin gece boyunca okunmasıdır. Kadir Gecesi’nde neler yapılır? Bu gecede en bilinen şeylerden birisidir tövbe etmek. Çünkü kuranda belirtilmiştir ki Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahları affedilecektir. Bunun yanı sıra aile ile birlikte ibadet etmek en rızıklı ibadetlerdendir. Kadir gecesi 9 Mayıs Pazar günüdür.

 

Kadir Gecesi’nde neler yapılır?

Bu gecede en bilinen şeylerden birisidir tövbe etmek. Çünkü kuranda belirtilmiştir ki Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahları affedilecektir. Bunun yanı sıra aile ile birlikte ibadet etmek en rızıklı ibadetlerdendir.

Kadir gecesi 9 Mayıs Pazar günüdür.

KADİR SURESİ OKUNUŞU

Bismillâhirrahmânirrâhîm.İnnâ enzelnâhü fî leyletilkadr. Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr. Leyletülkadri hayrün min elfişehr.Tenezzelülmelâiketü verrûhu fîhâ bi-izni Rabb’ihim, min külli emr. Selâmün, hiye hattâ matle’il fecr.

KADİR SURESİ ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Şüphesiz Biz, (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail),Rabb’i’nin izni ile her iş için (semâ’dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.

KADİR SURESİ OKUNUŞU Bismillâhirrahmânirrâhîm.İnnâ enzelnâhü fî leyletilkadr. Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr. Leyletülkadri hayrün min elfişehr.Tenezzelülmelâiketü verrûhu fîhâ bi-izni Rabb'ihim, min külli emr. Selâmün, hiye hattâ matle'il fecr. KADİR SURESİ ANLAMI Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Şüphesiz Biz, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail),Rabb'i'nin izni ile her iş için (semâ'dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.

KADİR GECESİ DUASI

Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. (Buhari, “Fazlu Leyleti’l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı.

KADİR GECESİ YAPILACAK İBADETLER

Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur”an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli. Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA