En Güncel Haberler

Akdeniz’deki depremin ardından Prof. Naci Görür’den korkutan açıklama

Akdeniz’deki depremin ardından Prof. Naci Görür’den korkutan açıklama
Bu haber 20 Ekim 2021 - 16:48 'de eklendi ve 305 views kez görüntülendi.

Antalya’nın Kaş açıklarında meydana gelen depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, depremin Kıbrıs-Helen yayında yaşandığını belirterek ”Bu zonda depremler devam edebilir. Bizim 12 Adalar kesimi etkileşim bölgesinde” dedi.

Antalya'nın Kaş açıklarında meydana gelen depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, depremin Kıbrıs-Helen yayında yaşandığını belirterek ''Bu zonda depremler devam edebilir. Bizim 12 Adalar kesimi etkileşim bölgesinde'' dedi.

Akdeniz’de, Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarında saat 08.32’de deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamada depremin Kaş’a 155 kilometre uzaklıkta olduğu ve büyüklüğünün 6.0 olduğu aktarırken, Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.1 olarak duyurdu.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depremin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Akdeniz’de, Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarında saat 08.32’de deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamada depremin Kaş’a 155 kilometre uzaklıkta olduğu ve büyüklüğünün 6.0 olduğu aktarırken, Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.1 olarak duyurdu. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depremin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Görür, “Arkadaşlar, Akdeniz’de Kıbrıs-Helen yayında, muhtemelen plini-Strabo zonunun güney kesimlerinde 6,1 büyüklüğünde deprem oldu. Antalya ve çevresini biraz etkiledi. Bu zonda depremler devam edebilir. Bizim 12 Adalar kesimi etkileşim bölgesinde.” dedi.

Akdeniz'de bugün yaşanan depremin ardından konuşan Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, ''7'nin üzerinde bir deprem görebiliriz. Bu da Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Denizli ve İzmir'de çok ciddi tahribata neden olabilir'' dedi.

DHA’nın haberine göre, Bugün Akdeniz’in 130.19 kilometre açıklarında, 36.10 kilometre derinlikte, saat 08.32’de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Antalya kent merkezinin yanı sıra, çevre iller ve ilçelerde de hissedildi. Depremin merkez üssünün, Antalya’nın Kaş ilçesine 189.11 kilometre uzakta olduğu kaydedildi.

Antalya’da Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz’de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin yabancı kaynaklarda 6.4 büyüklüğünde tespit edildiğini açıkladı.
Yüklü, “Depremin büyüklüğü zamanla değişebiliyor. Her kurum birbirinden veri alıyor. Herkesin istasyon sayısı ve kalitesi aynı özellikte değil. Çünkü hesaplamalar odak merkezi ve derinliğine göre değişebiliyor” dedi.

Atakan Yüklü

AFRİKA VE ANADOLU LEVHALARI KIRILACAK

Birçok kez Akdeniz’deki o bölgede deprem olacağına işaret ettiklerini hatırlatan Yüklü, “Afrika ve Anadolu levhaları arasındaki sınırdır. Orada geçmişte 6.4, 6 büyüklüklerinde depremler oldu, enerji boşalımı sağlandı, bundan sonra ’30-40 yıl rahat ederiz korkulacak bir şey yok’ deme şansımız olmayan tek bölgedir. Afrika Levhası bugün deprem olan bölgede, Anadolu’nun altına dalıyor” dedi.

Yüklü “İki levha arasında bir kapı olduğunu düşünün. Afrika Levhası daha güçlü. ‘Kapıyı kıracağım’ diye ittiriyor. Anadolu Levhası da çok güçlü olmadığı için kırılımda hep öteleme olduğundan bize doğru gerçekleşmiştir. Kırılımın gerçekleştiği zaman meydana gelecek depremin büyüklüğü 7’nin üzeridir. Hatta 7.4 büyüklüğünde bir deprem görebiliriz. 6 ile 7 büyüklüğündeki depremlerde belki ondalık olarak küçük bir fark gibi görünse de aslında şiddet artışı olarak 30 kat fark vardır” diye konuştu.

ACİLEN RİSKLİ BİNALAR TESPİT EDİLMELİ

7 büyüklüğündeki bir depremin Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Denizli, İzmir ve sahil tarafında bulunan bütün yerleşim yerlerinde çok ciddi tahribata neden olabileceğini vurgulayan Atakan Yüklü, “Sahilde yerleşen binalar, 25 yılını doldurmuş 2000 yılı öncesi binalar, bu zamana kadar deniz suyuna maruz kalmış binalar tahrip olur, yıkılır. Bunun önüne geçmek için riskli binaların yerel yönetimler tarafından hemen tespit edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Atakan Yüklü

Yüklü “Hemen kentsel dönüşüme girilmeli. Yanlış yerlere imar açılan binaların çok hızlı bir şekilde planlama yapılıp oralar terk edilmeli. Belediyelerde yer bilimleriyle uğraşan meslek grupları yok. Belediyelerin jeofizik ve jeoloji mühendislerini istihdam etmesi alan araştırmaları yapmaları gerekiyor. Yerel yönetimlerde bu tip araştırma yapacak yetkililer yok” dedi.

2-3 SAAT SONRA DENİZ SEVİYESİ YÜKSELEBİLİR

Atakan Yüklü, şu an tsunami riski olmadığını belirterek, “Belki deniz seviyesi yükselmiş olabilir. 2- 3 saat sonra belli olur. Ama 7 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremde çok ciddi tsunami göreceğiz. Antik Türk kaynaklarına baktığımızda bu tip olaylar yaşanmış. Patara, Demre, Kekova gibi antik kentlerde tsunami izlerini görebilirsiniz. Bunun için tsunami izleme istasyonlarının kurulması gerekmektedir” diye konuştu.

Atakan Yüklü

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA