Çoğumuzun dikkat etmediği hatalar, e’vlilik hayatımızı karartıyor. İşte o yaptığımız 7 büyük hata ve en çok merak ettiğiniz soruların ce’vabı… Sakın bu 7 hatayı yapmayın! N’i’kahınız bozulmuş olur!
1-B’o’ş’amak için kullanılan ke’lime’leri erkeğin h’a’n’ımına karşı söylemesi ile talak yani b’o’ş’ama hasıl olur. B’o’ş’amak için kullanılan sözler iki çe’şittir: Açık sözler ve Kinaye’li sözler.. “Sen benden b-o-ş ol”, “Ben seni b’o’ş’adım” gibi sözler açık sözdür. Bu sözleri, şaka olarak veya şaşırarak da söylediği anda, manasını bilmese bile, b’o’ş’amış olur. “Seni bıraktım, seni t’e’rk ettim” ke’lime’leri açık söz kabul edilir. Bir veya iki defa böyle açık sözle b’o’ş’amaya, yani geri dönüşü mümkün olan b’o’ş’amaya talak-ı rici denir. Ama yine de üç haktan biri gitmiş olur. Bu sözlerden herhangi biri bir defa söylendiğinde, pişman olunmuşsa, eski n’i’ka’ha dönmek niyetiyle h’a’n’ımının e’lini t-u-t-ar veya ö’perse, tekrar n’i’ka’h yapmadan iki bağ ile e’vliliğe de’vam eder.
2- E’vlilikte üç bağ vardır. Yani, b’o’ş’ama sözleri üç defa tekrarlanırsa, “Seni b’o’ş’adım, b’o’ş’adım, b’o’ş’adım” derse, veya “Seni üç defa b’o’ş’adım” derse üç bağı birden koparmış, geri dönüşü olmayacak şekilde b’o’ş’amış olur. Böyle üç kere b’o’ş’ayınca talak-ı rici, talak-ı baine dönmüş olur.
3- “Ba-b-anın e’vine git!”, “D-ef-ol git!”, “Cehenneme git!”, “Senin k-o-can değilim artık” gibi, başka manalarda da kullanılan sözler ki-naye’li, kapalı sözlerdir. Bu sözler, b’o’ş’amak niyeti ile söyleyince b’o’ş’amış olur. Buna bain talak, yani iddet müddeti içinde geri dönüşü olmayan kesin b’o’ş’ama denir. Bu şekilde b’o’ş’amada, iddet müddeti geçip yeniden n’i’ka’h yapılmadıkça bir araya ge’linemez. 4- K-ayı-npederine “B-en se-nin k-ızı-nı istemem, kime ister ise varsın” demek ve h’a’n’ımı gezmek için izin istediğinde, “Ben seni ip ile bağlamadım git”, “İstediğin yere gidersin. Bana h’a’n’ım olmazsın” veya “Artık ben seni istemem”, “Seni b’o’ş’amak istiyorum” gibi şeyler söylese, b’o’ş’amak niyet etmedikçe, b’o’ş’amış olmaz. Ama b’o’ş’ama niyetiyle söylerse b’o’ş’anma gerçekle’şir.
5- H’a’n’ımına, anam, kızım, karde’şim demekle b’o’ş’ama olmaz. Fakat (Şimdiden sonra anam, kızım veya karde’şim ol) derse b’o’ş’ama olur. Bu bir talak-ı bain olur. 6-H’a’n’ımını başka başka üç zamanda birer kere b’o’ş’arsa, üç defa (Boş ol) veya (B’o’ş’adım) derse yahut bir defa (Üç kere b’o’ş’adım) derse, geri dönüşü olmayacak şekilde nikâh bozulmuş olur.
7-Farzı yapmayan mese’la namazın farz olduğuna inandığı halde kılmayan k’a’d’ını b’o’ş’amamak günah değildir. Kocasının ona güze’llikle namaz kıldırmaya çalışması gerekir, çalışmazsa günaha girer. E’vlilik vazifesini yapamayan, mese’la büyü yapılmış, i’l’i’şkiden aciz olan erkeğin h’a’n’ımı ayrılmak isterse, bunu b’o’ş’aması vacip olur.