Kan Pıhtılaşması Nedir? Vücudumuzda meydana gelen yaralanma, kesik, çizik sonucu başlayan kanamalarda, damarlardan kan akmamayı önleyen tüm sürece pıhtılaşma denir. Vücudumuzda pıhtılaşma gerçekleşmezse, vücudumuzda oluşabilecek en ufak bir kanama bile durduralamaz ve kan kaybından ölümler gerçekleşebilir. Sağlıklı bir kişide pıhtılaşma bu şekilde gerçekleşir.
Ancak normal olmayan durumlarda yani, pıhtılaşmanın asıl görevi olmadığı durumlarda da gerçekleşmesi, ortaya kan pıhtılaşması sorununu çıkarır. Örneğin damarlardaki kan ağırlaşarak, kan pıhtılaşmasına yol açabilir. Kanın ağırlaşmasına yani koyulaşmasına bazı hastalıklar neden olabilir. Damarlardaki kanın koyu bir halde damarlarda dolaşması çok zor hale gelir. Bu şekilde meydana gelen kan pıhtılaşması da kan akımına engel olur.
Sonucunda da damar sertliği, beyin kanaması, felç gibi ölümle sonuçlanabilecek kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Vücutta olması gereken pıhtılaşma doğru bir şekilde gerçekleşmeyip, anormal bir şekilde gerçekleşince pıhtılaşma vücudumuzdaki pek çok organa zarar verebilir.
Genetik Mutasyonlar Kullanılan Bazı İlaçlar Diyabet Kalp Yetmezliği Obezite Çok Ciddi Bir Ameliyat Geçirmiş Olmak Travma Çeşitli Hastalıklardan Dolayı Hastanede Çok Uzun Süre Yatmak Aynı Yerde Uzun Süre oturmak Kanser, Kanser Tedavisi. gibi etkenler vücutta anormal ve tehlike yaratacak şekilde oluşan kan pıhtılaşmasına neden olabilir.
Kan pıhtılaşmasının çok belli, net belirtileri yoktur çünkü pıhtılaşmanın gerçekleştiği bölgeye göre belirtiler de farklılık gösterir. Kan pıhtılaşması gerçekleşen kişide bazı rahatsızlıklar görülür. Örneğin; Akciğerde ve kalpte oluşan pıhtılaşmada görülen belirtiler; Göğüs, kol, sırtta ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı gibi belirtiler görülür. Bacaklarda görülen pıhtılaşma belirtileri; Bacağın alt kısımlarında ağrı ve kızarıklıklar ve sıcaklık gibi belirtiler görülür.
Konuşmada meydana gelen bozukluk, baş ağrısı, hareket etmede zorluk, anlamada güçlük gibi belirtilerdir. Kişide bu belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurmalı ve kan pıhtılaşmasına neden olan hastalığın tedavisine hemen başlanmalıdır.
Kan pıhtılaşmasında yüksek oranda risk altında bulunan kişiler, genetik açıdan etkenlere sahip kişilerdir. Bu genetik etkenlere sahip kişiler sigara içen, aterosklerozu olan kişilerse kan pıhtılaşması riski yüksek olan kişilerdir aynı zamanda.Genetik Açıdan Risk Taşıyan Kişiler Kimlerdir? – Daha önceden ciddi bir şekilde kan pıhtılaşması başından geçmiş kişiler – 40 yaşının altında kan pıhtılaşması yaşamış olana kişiler – 50 yaşına gelmeden önce kalp krizi ve inme gibi hastalıkları geçirmiş olan kişiler – Sebepsiz yere düşük yapmış kişiler.