Karnabaharı kullanırken bir miktar karın bölgesinin çevresindeki 4-5 adet yaprağı da beraberinde pişirmenizde büyük fayda vardır.
Ayrıca karnabaharın yaprakları bununla da kalmayıp tam yedi tane kataraktı önleyici etkin madde ihtiva eder.
Bitmedi; karnabaharın yapraklarında bilinen dokuz tane tansiyon düşürücü aktif madde bulunmaktadır. Bunlardan en önemli iki tanesi alpha-linolenic asit ve tryptophandır. Fakat karnabaharı tansiyon düşürücü bir ilaç olarak düşünmemelisiniz; mesele karnabaharın yapraklarının da ne kadar şifalı olduğunu hatırlamanız..
Karnabaharın diğer bir güçlü özelliği de yirmi bir tane antioksidanla donanmış bir nimet olmasıdır. Mutfakta, genel olarak karnabaharın hep iç bölgesi kullanılır ve dış yaprakları atılır. Halbuki kansere karşı koruyucu ve de antioksidan maddeler özellikle yapraklarında yoğunlaşmıştır.
Suyunu atma, iç..
Onun için haşladığınız karnabaharın suyunu atmayınız. Çok az su kullanarak hafif ateşte haşlarsanız (en fazla beş dakika), suyunu da servis yapabilirsiniz veya içebilirsiniz. Yapraklarını yemeniz şart değil zaten gerekli bütün etkin maddeler haşlama esnasında suyuna geçmektedir.
Kokusuna takılma
Karnabaharın haşlanması esnasında kendine has pek sevilmeyen kokusu yayılır. Kokuya takılıp kalmamalısınız.
Karnabahar enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikte birçok aktif madde içermektedir.
Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir.
Sulu yemeğinden kızartmasına kadar birçok farklı tarif ile tüketilebilen karnabahar; C vitamini, K vitamini ve folik asit açısından zengin kış sebzeleri arasında yer alıyor. Farklı renkleri de bulunan karnabahar, bağırsak sağlığına iyi geliyor ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasına katkıda buluyor.
Karnabahar iyi bir diyet posası kaynağı olması nedeniyle mide boşalmasının yavaşlamasına katkıda bulunur. Böylece tokluk süresini uzatarak daha iyi bir iştah kontrolü sağlayabilir.
Mide boşalmasının yavaşlaması kan şekerinin daha kontrollü yükselmesini de sağlamaktadır. İçerdiği diyet posası yine sağlıklı bağırsak hareketlerinin sağlanması ve bağırsak sağlığının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Karnabahar tüketimi ile diyet posası alımın arttırılması, kan kolesterol düzeylerinin düzenlenmesi ve kalp sağlığı için önemlidir.
Karnabaharın içerdiği izotiyosiyanatlar; hücre ölümü mekanizmasının çalışmasını düzenleyerek ve karsinojenik bileşiklerin uzaklaştırılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu görev üstlenmektedir. İçerdiği antioksidanların antibakteriyal ve antiviral etkileri de bulunmaktadır.
Karnabaharın %90 ‘ı sudan oluşmaktadır. Karnabahar tüketimi, besin kaynaklı sıvı alımının arttırılmasına katkıda bulunmakta, düşük enerji yoğunluğu sayesinde zayıflama diyetlerinde yararlı olabilmektedir.
Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Karnabahar suyu tüketiminin bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Karnabaharı tüketmeden önce haşlanarak suyunun dökülmesi, gaz yapıcı etkisinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Karnabahar haşlanarak, püre şeklinde, çorbaların içerisinde veya tencere yemeği formlarında tüketilebilir. Çiğ tüketimi gaz ve şişkinliğe sebebiyet verebilir. Pişirme sırasında bir miktar kimyon ilavesi ve haşlama suyunun dökülmesi gaz şikayetini önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Karnabahar düşük kalori içeriği ve tokluk süresini uzatması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olabilmektedir.