En Güncel Haberler

Göğüs Ağrısının Kalp Krizi Dışındaki Nedenleri

Göğüs Ağrısının Kalp Krizi Dışındaki Nedenleri
Bu haber 07 Mart 2022 - 10:31 'de eklendi ve 325 views kez görüntülendi.

Göğüs ağrısı deyince çoğumuzun ilk aklına gelen kalp krizidir. Oysa ki göğüs ağrısı kalple ilgili başka hastalıklar, akciğer hastalıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi bir dizi başka sorundan da kaynaklanabilir. Göğüs ağrısının kalp krizi dışındaki nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam edelim. Her göğüs ağrısı kalp krizi midir? Sorusuna da bu yazımızda cevap bulacaksınız.

Göğüs ağrısı deyince çoğumuzun ilk aklına gelen kalp krizidir. Oysa ki göğüs ağrısı kalple ilgili başka hastalıklar, akciğer hastalıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi bir dizi başka sorundan da kaynaklanabilir. Göğüs ağrısının kalp krizi dışındaki nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam edelim. Her göğüs ağrısı kalp krizi midir? Sorusuna da bu yazımızda cevap bulacaksınız.

Göğüs ağrısının kalp krizi harici nedenleri

1. Reflü

Kalp krizi dışında göğüs ağrısına neden olabilecek sorunların başında reflü ve mide ekşimesi gelir. Mide asidi boğazınıza kaçtığında hem boğazınızda hem de göğsünüzde yanmaya neden olabilir. Ağzınızda bıraktığı ekşilik de cabası. Reflü tedavi edilmediği takdirde boğazda yara hatta kronik olduğu takdirde kanser riski bile barındırdığı için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Peptik Ülser

Peptik ülser mideyi saran mide zarının ilaçlardan veya mide asidinden dolayı zarar görmesi ve yaraların oluşmasıdır. Kısaca mide ülseri olarak bilinen bu durum çok yoğun ağrıya neden olmasa da göğüs kısmında rahatsızlığa neden olabilir. Peptik ülserde göğüs ağrısı ve mide bulantısı bir arada bulunabilir. Peptik ülser ciddi bir hastalıktır ve mutlaka doğru diyet ve ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde mide kanaması gibi komplikasyonlara neden olabilir. Göğüs ağrısı ve mide bulantısı belirtileri dışında mide ülseri kanadığı takdirde kanlı veya siyah dışkıya da neden olabilir.

Peptik Ülser Peptik ülser mideyi saran mide zarının ilaçlardan veya mide asidinden dolayı zarar görmesi ve yaraların oluşmasıdır. Kısaca mide ülseri olarak bilinen bu durum çok yoğun ağrıya neden olmasa da göğüs kısmında rahatsızlığa neden olabilir. Peptik ülserde göğüs ağrısı ve mide bulantısı bir arada bulunabilir. Peptik ülser ciddi bir hastalıktır ve mutlaka doğru diyet ve ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde mide kanaması gibi komplikasyonlara neden olabilir. Göğüs ağrısı ve mide bulantısı belirtileri dışında mide ülseri kanadığı takdirde kanlı veya siyah dışkıya da neden olabilir.

3. Kas sorunları

Göğüs bölgenizde de tıp kol ve bacaklarınız gibi kaslar bulunur. Ağır bir şey kaldırdığınızda veya o bölgedeki kasları zorlayacak sporlar ve egzersizler yaptığınızda göğüs kaslarının ağrıması mümkündür. Kas sorunlarından kaynaklanan göğüs ağrısı ciddi olmasa da siz göğüs ağrınızın kas sorunlarından ötürü oluştuğundan emin değil iseniz bu ağrıyı ciddiye almalı ve mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Göğüs ağrısının nedenleri arasında kostokondrit de önemli bir yerdedir..

Tüberköloz Tüberküloz akciğerlerde bakteri kaynaklı enfeksiyon olmasıdır. Bu durum göğüs bölgesinde ağrıya ek olarak öksürük, öksürürken kan gelmesi, ateş ve yorgunluk gibi semptomlara da neden olur. Zatürre benzeri belirtilere neden olduğu ve açıkça enfeksiyon işaretleri ile ortaya çıktığı için bu durum da kalp krizi ile karıştırılmaz. Sonsöz Göğüs ağrısı kalp krizi dışında birçok hafif veya ciddi durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu saydığımız hastalıkların göğüs ağrısına neden olması bu ağrıyı önemsiz yapmaz. Sebebi her ne olursa olsun ağrılarınız olduğunda doktorunuza danışmalı ve tıbbi yardım almalısınız. Göğüs ağrısını kendiniz teşhis etmeye kalkar iseniz doğru tedavinin gecikmesine neden olabilir ve hayati tehlikeniz olmamasına rağmen bu tehlikeyi yaratabilirsiniz.

Kostokondrit

Göğüs ağrısına neden olabilecek sorunlar arasında kemikle ilgili hastalıklar da bulunur. Kostokondrit belki de hiç duymadığınız bir rahatsızlık olabilir ancak göğüs ağrısının olası nedenlerinden biridir. Bu hastalıkta göğüs kafesinin kıkırdığı iltihaplanır ve ağrıya neden olur.

5. Kalp Zarı İltihabı  

Tıp dilinde perikardit olarak adlandırılan kalp zarı iltihabı, kalbi saran zarın iltihaplanmasıdır. Kalp zarınız iltihaplandığında genellikle nefes alırken daha da kötüleşen keskin bir göğüs ağrısı hissedersiniz. Göğüs ağrısının nedenleri arasında bulunan kalp zarı iltihabı ciddi bir hastalıktır ve acilen müdahale edilmesini gerektirir.

Pankreatit

Pankreatit, pankreas iltihabıdır. Oldukça yaygın görülen bu durum da göğsün alt kısmında ağrıya neden olabilir. Bu ağrı tipik olarak yattığınız zaman biraz daha kötüleşebilir. Pankreatit, hayati tehlike arz eden pankreatik nekroza dönüşmeden evvel mutlaka tedavi edilmelidir.

7. Akciğer sönmesi

Akciğer sönmesinden kaynaklanan göğüs ağrısı genellikle ani bir şekilde başlar. Bir bıçak saplanması gibi keskin hissedilen bu ağrı nefes alırken kötüleşir. Akciğer sönmesinde görülen göğüs ağrısına nefes darlığı da eşlik eder. Bu ağrı o kadar yoğundur ki ihmal etmeniz neredeyse imkansızdır. Akciğer sönmesi belirtileri karşısında kendinizi can havliyle hastaneye atarsınız.

Pankreatit Pankreatit, pankreas iltihabıdır. Oldukça yaygın görülen bu durum da göğsün alt kısmında ağrıya neden olabilir. Bu ağrı tipik olarak yattığınız zaman biraz daha kötüleşebilir. Pankreatit, hayati tehlike arz eden pankreatik nekroza dönüşmeden evvel mutlaka tedavi edilmelidir. 7. Akciğer sönmesi Akciğer sönmesinden kaynaklanan göğüs ağrısı genellikle ani bir şekilde başlar. Bir bıçak saplanması gibi keskin hissedilen bu ağrı nefes alırken kötüleşir. Akciğer sönmesinde görülen göğüs ağrısına nefes darlığı da eşlik eder. Bu ağrı o kadar yoğundur ki ihmal etmeniz neredeyse imkansızdır. Akciğer sönmesi belirtileri karşısında kendinizi can havliyle hastaneye atarsınız.

Pulmoner Emboli

Pulmoner emboli yani akciğer embolisi, bir kan pıhtısının akciğer damarını tıkamasından kaynaklanır. Akciğere kan akışını kesen bu durum da göğüs ağrısına neden olabilir. Pulmoner embolinin tanısı zor olduğu gibi ölüm riski de yüksektir. Bu rahatsızlığı önlemek için bol sıvı almalı, düzenli egzersiz yapmalı ve sigara kullanmamalısınız.

Pulmoner Hipertansiyon

Pulmoner hipertansiyon akciğerlerde yüksek tansiyon olmasıdır. Akciğerlere hava taşıyan damarlarda oluşan yüksek tansiyon da göğüs ağrısına neden olabilir.

10. Anjina

Anjina kalple ilgili bir durum olmakla beraber kalp krizi değildir. Kalbe giden kan akışında azalma olduğunda anjina oluşur. Genellikle kalbe kan sağlayan damarlarda plak birikiminden kaynaklanan bu durum da göğüs ağrısının nedenleri arasındadır.

Miyokardit

Miyokardit de kalp ile ilgili fakat kalp krizi olmayan bir hastalıktır. Genellikle virüslerden kaynaklanan bu durum kalbin iltihaplanmasıdır. Göğüs ağrısı dışında nefes alma zorluğu, yorgunluk ve ateş gibi belirtilere neden olur. Ciddi bir rahatsızlık olduğu için ihmal edilmemeli ve mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

12. Plörezi

Akciğerleri saran zarın iltihaplanmasına plörezi denir. Plörezinin en yaygın görülen belirtisi de nefes alırken hissedilen göğüs ağrısıdır. Bu ağrı ayrıca öksürürken veya hapşırırken kötüleşebilir. Öksürünce göğüs ağrısı şikayeti yaşıyorsanız plöreziyi ihtimaller dahilinde değerlendirmelisiniz. Göğüs ağrısının kalp krizi ile ilgisi konusunda panik atakta önemli bir yerdedir.

Panik Atak

Göğüs ağrısı esasen panik atak rahatsızlığında sık görülen bir belirtidir. Panik atak son derece korkutucu bir göğüs ağrısına neden olabilir. Keskin bir şekilde hissedilen bu ağrı nefesin kesilmesine de neden olabilir. Panik atak geçiren insanlar kalp krizi geçirdiklerine ve ölmek üzere olduklarına ikna olabilirler ancak sakinleştikleri zaman bu belirtiler ortadan kalkar.

Zatürre

Zetürre akciğerlerde oluşan enfeksiyondur. Keskin ve bıçak saplanması gibi hissedilen göğüs ağrısına neden olur. Bu ağrı derin nefes alırken veya öksürürken kötüleşir. Bu nedenle zatürre de öksürünce göğüs ağrısı şikayetinde akla gelmesi gereken hastalıklardan biridir. Zatürre ayrıca nefes darlığı, yorgunluk, ateş ve terlemeye de neden olur. Zatürreden kaynaklanan göğüs ağrısına bariz enfeksiyon belirtileri de eşlik ettiği için bu ağrı kalp krizi ile karıştırılmaz.

Tüberköloz Tüberküloz akciğerlerde bakteri kaynaklı enfeksiyon olmasıdır. Bu durum göğüs bölgesinde ağrıya ek olarak öksürük, öksürürken kan gelmesi, ateş ve yorgunluk gibi semptomlara da neden olur. Zatürre benzeri belirtilere neden olduğu ve açıkça enfeksiyon işaretleri ile ortaya çıktığı için bu durum da kalp krizi ile karıştırılmaz. Sonsöz Göğüs ağrısı kalp krizi dışında birçok hafif veya ciddi durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu saydığımız hastalıkların göğüs ağrısına neden olması bu ağrıyı önemsiz yapmaz. Sebebi her ne olursa olsun ağrılarınız olduğunda doktorunuza danışmalı ve tıbbi yardım almalısınız. Göğüs ağrısını kendiniz teşhis etmeye kalkar iseniz doğru tedavinin gecikmesine neden olabilir ve hayati tehlikeniz olmamasına rağmen bu tehlikeyi yaratabilirsiniz.

Tüberköloz           

Tüberküloz akciğerlerde bakteri kaynaklı enfeksiyon olmasıdır. Bu durum göğüs bölgesinde ağrıya ek olarak öksürük, öksürürken kan gelmesi, ateş ve yorgunluk gibi semptomlara da neden olur. Zatürre benzeri belirtilere neden olduğu ve açıkça enfeksiyon işaretleri ile ortaya çıktığı için bu durum da kalp krizi ile karıştırılmaz.

Sonsöz

Göğüs ağrısı kalp krizi dışında birçok hafif veya ciddi durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu saydığımız hastalıkların göğüs ağrısına neden olması bu ağrıyı önemsiz yapmaz. Sebebi her ne olursa olsun ağrılarınız olduğunda doktorunuza danışmalı ve tıbbi yardım almalısınız. Göğüs ağrısını kendiniz teşhis etmeye kalkar iseniz doğru tedavinin gecikmesine neden olabilir ve hayati tehlikeniz olmamasına rağmen bu tehlikeyi yaratabilirsiniz.

Tüberköloz Tüberküloz akciğerlerde bakteri kaynaklı enfeksiyon olmasıdır. Bu durum göğüs bölgesinde ağrıya ek olarak öksürük, öksürürken kan gelmesi, ateş ve yorgunluk gibi semptomlara da neden olur. Zatürre benzeri belirtilere neden olduğu ve açıkça enfeksiyon işaretleri ile ortaya çıktığı için bu durum da kalp krizi ile karıştırılmaz. Sonsöz Göğüs ağrısı kalp krizi dışında birçok hafif veya ciddi durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu saydığımız hastalıkların göğüs ağrısına neden olması bu ağrıyı önemsiz yapmaz. Sebebi her ne olursa olsun ağrılarınız olduğunda doktorunuza danışmalı ve tıbbi yardım almalısınız. Göğüs ağrısını kendiniz teşhis etmeye kalkar iseniz doğru tedavinin gecikmesine neden olabilir ve hayati tehlikeniz olmamasına rağmen bu tehlikeyi yaratabilirsiniz.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA