Bronşit sözcüğünün anlamı bronşiol şeklinde adlandırılan ve akciğerlerde bulunan ufak hava keseciklerinde iltihap varmış şeklinde tanımı yapılabilir. Görülme sıklığı olarak astım bronşit mevsimlerle beraber yaşa göre de farklılık gösterir. Bu hastalık genellikle ilkbahar aylarının başlangıç döneminde ve kış aylarında yoğun bir şekilde yaşanabilir. Astım bronşit rahatsızlıklarında birçok bitkisel kür tarifleri mevcuttur.
Limon dünyada çok sevilen ve aynı zamanda mutfaklarda çok fazla tüketilen yiyecekler arasındadır. Limonun suyu anti-kanser ve antioksidan özelliği ile bilinmektedir. Limon suyu aynı zamanda çoğu astım bronşit hastasına faydalı olduğu gözlemlenmiş. Limon suyu daha rahat ve konforlu nefes almayı ve akciğerin güçlenmesini de sağlıyor. Limon suyu çay kaşığının yarısı olacak ölçüde bir bardak suyla karıştırıp yemeklerden evvel tüketmek insan vücuduna çok iyi geliyor. Bu şekilde tıkanık durumda olan hava yollarını tamamen açmaya yardımcı olmaktadır.
Doğadaki bütün bitkiler şifa deposudur. En etkili ve en önemli şifa bitkilerinden biri de keçiboynuzudur. Keçiboynuzu Harnup adıyla da bilinen zengin mineral ve vitaminlerle son derece besleyici ve sağlıklı bir gıdadır. Keçiboynuzunun etkili olduğu hastalıklar soğuk algınlığı öksürük ve nefes darlığı şeklinde oluşan göğüs hastalıklarıdır. Astım, bronşit, alerjik astım ve nefes darlığı için mükemmel bir gıda şeklinde bilinmektedir.
Orta büyüklükte 5-6 parça keçiboynuzunu küçük küçük kırıp, ortalama iki bardak suda 8-9 dakika kaynatılmalıdır. Ardından suyunu süzerek ılıttıktan sonra günde bir bardak sabah kahvaltısında tüketmeniz yeterli olacaktır. Lezzeti de çok güzel olan bu içeceğe isterseniz bal ilave ederek etkisini daha çok arttırma imkanınız vardır. Bu kürü 15 gün devamlı, günlük olacak şekilde tüketmeniz önerilmektedir. Bu sürecin ardından bronşlarda ve solunumda rahatlama başlayacaktır.
Bronşlarda iltihaplanmayla beraber daralma oluşur. Bu duruma bağlı olarak hasta kişilerde, normal bronşitin dışında nefes darlığı da oluşmaktadır. Akciğerlerimiz de var olan aynı zamanda akciğerlerinize hava transferi yapmaya yarayan ve bronş olarak adlandırılan borucukların içinde oluşan iltihabıdır.
Genellikle iki yaşın altındaki çocuklarda sıklıkla gözlemlenebilir. Hastaya tanı konulmasının ardından hastalığın şiddetini belirlemek için klinik derecelendirmeler yapılır. Bu yöntemi gerçekleştirirken hastanın retraksiyon varlığı, 1 dakika içinde oluşan solunum sayısı, mevcut durumundaki iştahsızlık, bilinç bozukluğu ve huzursuzluk durumunu göz önüne alır. Doktorlar tanıyı koyabilmek amacıyla kan tetkikleri, spirometre, balgam testi, akciğer röntgeni gibi bazı testleri yaptırabilir.
Bronştin çoğu zaman nedeni virüslerdir. Hastaların tamamında sebep olan virüsü tespit edilemese dahi parainfluenza, adenovirus, ınfluenza B ve A, rhinovirus benzeri virüslerin bronşite sebep olduğu bilinmektedir. Bunların dışında kısa sürede bile maruz kalınan hava kirliliği, sigara dumanı ve bronşların tahribine ve tahrişine neden olabilecek kimi dumanlar ve kimyasal buhar ile türlü alerjiler bu hastalığa sebep olabilir.
Astım bronşitin en belirgin sebeplerinden biri sigara içmektir. Sigara içenlerin çoğunda bronşit belirlenmektedir. Hava kirliliği, bulunduğumuz iş yerinde veya çevrede zehirli gazlar ya da toza da uzun zaman maruz kaldığında da hastalığa sebep olmaktadır.