Kötü beslenme, hava kirliliği, stres beyinde olumsuz etkiler bırakıyor. Bu durumda hafıza odaklanması zorlanıyor ve zayıflayabiliyor. Beslenme ve Diyet uzmanı Dilan Eker, daha güçlü hafıza beyin için vitaminlerden, antioksidanlardan ve minerallerden daha zengin sağlıklı yağlar bulunduran gıdalar ile beslenmenin önemine dikkat ediyor. İçerisinde bulunan yüksek beyin değerleri sayesinde beyin dostu olan bu 8 gıdaları şöyle anlatıyor.
Güçlü ve doğal antioksidan içeren zerdeçal, diğer adı ile Kurkumin maddesi içeren ve yüzyıllardır tedavi için kullanılan bu bitki , beyin de oksijen oluşmasına ve daha iyi öğrenmenize yardımcı olur. Zerdeçal içerisinde olan kurkuminden daha iyi yararlanmak için zerdeçal yağın içerisinde çok az ısıya bırakmamız gerekmekte. Özellikle et ve sebzeli yemeklerde normal yağ ile zerdeçal ile birlikte sote yapmak iyi bir uygulamadır. İçeresinde kurkumin barındıran besin kullanımında yüksek emilimi olan standartlara uyumlu olabilen ürünleri seçmeye dikkat etmeliyiz.
Beyin dostu olarak belirtilen yağlı tohumlar, tüm söylemleri doğru kılıyor. Vitamin, mineraller, sağlıklı yağlar ve antioksidan bakımından zengin olan badem, ceviz, keten tohumu, çörek otu ve ceviz içerisinde yüksek miktarda E vitamini barındırıyor. E vitamini antioksidan bakımdan yüksek olması ile hücre zarları vücutta oluşan serbest radikallerden korur ve zihinsel gerilemeyi önleyebilmekte. Beyin için olması gereken Omega-3 yağlı tohumlar içeren cevizi bir kişi gün içinde bir avuç tüketirse bir çok faydası vardır.
Karalahana, dereotu, ıspanak, brokoli, maydanoz ve roka gibi yaprakları yeşil olan sebzeler içinde A ve K vitaminleri açısından oldukça zengin ve içerisinde antioksidan, posa barındırması ile ikinci beyin olarak söylenen bağırsakları destekler. Ayrıca içerisinde lif kaynağı ve C vitamini olması yeşil yapraklı besinler içerisinde olan anti-inflamatuar bulunması beyni hasarlara karşı korumaktadır. Günlük olarak sadece 1 kase yeşil yapraklı bitkiler tüketmek K ve C vitamin takviyesini almış oluyor. Bu bitkileri yani yeşil yapraklı bitleri çiğ veya az pişirerek – ayrıca buharda pişirilmesi vitamin kaybını önlediğini unutmayalım.
Tüm diğer yeşil yapraklı besinler gibi yaban mersini de içerisinde anti-inflamatuar ve antioksidan oldukça zengin besinlerdir. Beynin yaşlanmasını önleyen antioksidan ve nörodejeneratif hastalığı oluşturan oksidadif strese karşı meydan okur. İçinde bulunan antioksidan nedeniyle yaban mersini, beyin hücreler arasında sinyal oluşumunu geliştirdiği görülmüştür. Ayrıca yaban mersini kısa süreli hafızayı geciktirir ve iyileştirir. Beslenme uzmanı Dilan Eker, bu bitkilerin mevsiminde yenmesi iyi olacağı, koyu renkli çileksi meyveler ise kurutulmuş yada dondurulmuş olarak faydalanabilirsiniz.
Çikolata ve kakao kişide mutluluk hormonu olarak biliniyor. Bunun yanı sıra beyinde bilincin işlevini destekleyen flavonoidlerden oldukça zengin olan kakao, kısa süreli hafıza belleğini güçlendirir ve öğrenme gücünü arttırır. Yapılan araştırmalarda kakao içinde bulunan flavonoidler, hafızayı geliştirir ve yaş nedeniyle zihin gerilemeyi yavaşlattığı belirtilmiştir. Bunun için sizlere tavsiyemiz içerisinde %70 oranda kakao bulunan bitter çikolata yada kakao tozları tercih etmenizi öneriyoruz.
Omega-3 yağ asidi bakımından güçlü olan yağlı balıklar, beyin gücünü artırır, hafızayı geliştirmede ilk başlarda gelir. Omega-3 kişilerde sinir hücreler arasından oluşan elektrik sinyali teşvik ederek beynin daha hızlı iletişe geçmesini sağlar. Konsantrasyon ve hafızayı güçlendirir. Yeterli miktarda Omega-3 için haftanın 2 yada 3 günü yemeniz yalnız yüksek ısıda kızarmamaya özen göstermeniz gerekmekte. Yetersiz durumlarda ise Omega-3 takviyesi almanız tavsiye edilir.
Beyin sağlığı için yumurta mükemmel bir besindir. En çokta sarısı beyin fonksiyonunu geliştirmeye yarar ve ruh halinizi düzeltmek için içerisinde olan B vitaminler , kolin ve folik asit bakımından oldukça zengindir. İçerisinde bulunan folik asit, mutluluk için hormon üretmekte olan kimyasal bir betaine parçalayarak onu öne çıkarıyor.
Doğru işlemler ile yapılan kemik suyu, beyin sağlığını ve bağışıklığı güçlendirdiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker şunları aktarıyor. İçerisinde bulunan Koljen ve Hyaluronik asitler nedeniyle oksidadif stresi azaltmaya destek oluyor. Beynin, bağ ve dokusunu iyileştirebilmek için prolin ve grisin amino asitleri ile katkı sağlamaktadır. İlik kemiği yaklaşık 12 saat kısık ateşte kaynatılmalı ve içerisine isterseniz desteklemek amacı ile sarımsak, soğan ve biberiye ekleyebilirsiniz. Kemik suyu yaklaşık 1 hafta buzdolabında yada 3 ay derin dondurucuda saklayabilirsiniz.