İltihap hafife alınmamalıdır çünkü ilgilenilmediği takdirde uzun dönemde ortaya ciddi sorunlar çıkmasına yol açabilir. Kronik iltihap siroz hastalığı ya da eklem iltihabın olduğu gibi vücudun bir bölgesini etkileyebilir.
Ya da Çölyak hastalığında olduğu gibi iltihabın vücudun tümünü etkilemesi de söz konusu olabilir. İltihabı genel hatlarıyla anladıktan sonra şimdi iltihapla savaştığı bilinen bitkilerden bitkilerden en popüler olanları hangileri, bir göz atalım.
Zerdeçal turuncu renkte ve en önemlisi kurkumin adlı etkili bir bileşen içeren bir köktür. Kurkumin antioksidan özelliği sayesinde karaciğeri korur. Ayrıca vücuttaki histamin seviyelerini düşürerek iltihabı gidermeye yardımcı olur.
Zerdeçal ayrıca aşağıdaki faydaları sağlar; İyi bir antienflamatuvardır. Doğal bir ağrı kesicidir. Zerdeçal kuvvetli bir antioksidandır. DNA’yı hasarlardan korur.
Ağır metallerin detoksifikasyonunda rol alır. Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır. Sindirimi kolaylaştırır ve mide sağlığını korur. Reflüye iyi gelir. İnflamatuvar bağırsak hastalığının tedavisine yardımcı olur. İrritabl Bağırsak Sendromu belirtilerini azaltır.
Hastalıklara karşı pankreası korur. Pek çok çeşit eklem iltihabının şiddetini azaltır. Osteoartite karşı kemikleri korur. Kemik kırıklarını iyileşmesinde rol oynar.
Kas rahatsızlıklarının tedavisi için faydalıdır. Akdeniz anemisinin tedavisinde yardımcı bir rol oynar. Kırmızı kan hücrelerini koruyarak ve antioksidan seviyelerini normalleştirerek kansızlığa iyi gelir. Pıhtılaşmayı azaltarak kanı seyrekleştirir ve ve felçlik riskini azaltır. Dalak sağlığını koruduğundan vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Yapısındaki curcumin sayesinde depresyon belirtilerini azaltır.
Zencefile ağrı kesici ve iltihap giderici güçlerini kazandıran tam 4 bileşen bulunuyor. Gingerol, paradol, shogaol ve zingeron el birliğiyle vücutta ağrıyı tetikleyen, prostaglandin adlı yağ asitlerinin azaltılmasına yardımcı olur.
ZENCEFİLİN FAYDALARI
Zencefilin sağlık yararlarından bazıları;
– Mide rahatsızlıklarına iyi gelir
Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir. Hamilelik, hareket (taşıt tutması, deniz tutması vb.) hastalığı ve kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca, bağırsaklardaki düz kasları rahatlatıp, yiyeceklerin bağırsaklar boyunca hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önlemektedir. Bunların dışında;İ Mide ülseri mide zarında oluşan ağrılı yaralardır ve hazımsızlık, halsizlik, mide ekşimesi ve karın rahatsızlığı gibi semptomlara neden olur. Çeşitli çalışmalar zencefilin mide ülseri oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.
Kas ağrıları
Zencefilin egzersize bağlı kas ağrısına karşı etkili olduğu gösterilmiştir.
İltihabı giderir
Zencefil, iltihabı azaltmak ve iltihaplanma durumlarını tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Zencefilin ayrıca, osteoartrit ile ilişkili iltihabı tedavi etmek için etkili olduğu bulunmuştur.
– Kalp sağlığı
Zencefilin diğer olası kullanımları arasında kolesterolün düşürülmesi, kanın pıhtılaşma riskinin azaltılması ve sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olması sayılabilir.
Adet sancılarını azaltır
Zencefilin, bazı kadınların adet döngüsü sırasında yaşadığı şiddetli ağrı olan dismenore semptomlarını azalttığı bulunmuştur.
Soğuk algınlığı ve grip
Zencefil her yaşta soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarla mücadele etmek için reçete edilmiştir. Vücudu sıcak tutmak için çay şeklinde kullanılabilir. Çay bir terletici gibi davranır ve terlemeyi indükler, bu da vücuttaki toksinleri temizler ve sizi sağlıklı kılar.
– Astımı rahatlatır
Zencefil geleneksel olarak solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi etmek için bir ilaç olarak kullanılmıştır. Bunun üzerine yapılan son çalışmalar, antiinflamatuar özelliğini de ortaya koydu. Aktif bir bileşik olan Zerumbone, astımı hafifletmeye yardımcı olur. Araştırmalar, alerjik hava yolu inflamasyonunun büyük ölçüde Th2 baskınlığından kaynaklandığını ve zencefil kökünün bunu bastırdığını göstermektedir.
Kanseri önler
Zencefildeki gingerol gibi organik bileşikler, meme kanserinin ve diğer birçok kanser türünün önlenmesinde yardımcı olur. Kolonda kolorektal kansere yol açabilecek kanserojen aktivitenin önlenmesine yardımcı olan antienflamatuar özelliklere sahiptirler.
ISIRGAN OTU NEYE İYİ GELİYOR?
Isırgan otunun sağlık için faydalarından bazıları şunlardır:
* Mevsimsel alerjiler, polen gibi bir madde vücudu histamin üretmek için tetiklediğinde ortaya çıkar. İnflamasyon, kaşıntı ve kurdeşen gibi alerjilerin karakteristik semptomlarına neden olan histamindir. Isırgan otu mevsimsel alerjiler için popüler bir tedavidir . Bilim adamları ısırganın vücuttaki alerjiye bağlı iltihabı azaltabildiğini öne sürmektedir.
İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), erkeklerde prostat bezinin kansersiz olarak büyümesidir. Durum, çoğunlukla idrarda çeşitli sorunlara yol açan bazı semptomlara neden olabilir. Isırgan otu, hormon düzeylerini etkileyerek veya prostattaki hücrelerle etkileşime girerek BPH’li kişilerde prostat büyümesinin yavaşlamasına yardımcı olabilir.
Isırgan otunun diüretik olması böbrek sağlığı için de önemlidir. Bu özelliği ile mesaneyi enfeksiyon ve ödemden koruyan ısırgan otu, böbreklerde taş-kum oluşumunu önler. Eğer taş ve kum var ise bunların dışarı kolayca atılmasını sağlar.
* Isırgan otu, saç derisini besleyerek saçların daha sağlıklı görünmesini sağlamaktadır. Isırgan otunun içeriğindeki silis ve kükürt, saçların daha bakımlı, parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
Kemik gelişimi ve sağlığı açısından önemli olan kalsiyumun vücutta kalmasını sağlayan ısırgan otu, osteoporozun başlamasını önleyebilir ya da yavaşlatabilir.
* Isırgan eskiden beri artrit tedavisi için kullanıldığından, çalışmalar, ısırgan otu yaprağı ekstraktının eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.