Peygamber efendimiz ayakta su içmeme hususunda da bizi uyarmıştır. İlk bakışta anlamsız gelen Bu öğütün, bu sözün özüne bakıldığında yine bizim sağlığımız için etkileri çok büyüktür.”Bir hadisde ayakta su içmenin zararına şu şekilde işaret etmiştir: “Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588).Yine aynı konu ile alakalı olarak;
Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unuturda içerse kusmaya çalışsın” buyurmuştur (Müslim eşribe Hadis 116) Bilimsel olarak açıklaması ;İnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur.Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına (duodenum) geçer.
1400 Yıl Önce Uyarmış! “Sakın Böyle Su İçmeyin”
Ayakta su içilmesi günümüzde sakıncalı olarak kabul edilir ve buna dair birçok hadisi şerife rastlamak mümkün. İşte çok eskilerden gelen ayakta su içilmemesi gerektiği uyarısını yapan hadisi şerifler…
Resuli Ekrem (s.a.s) ayakta su içmeyi yasaklamıştır denir. Müslim ise bir rivayetinde ayakta su içmekten insanları men etmiştir şeklinde tasvir eder.Bilimsel olarak da ayakta su içmenin zararlı olduğu bilim insanları tarafından açıklanmıştır.Hadisi şeriflerde geçen bu bilgi ile ayakta su içilmemesi gerektiğidir.
Su içildiğinde mideye gitmelidir ve midede birçok işlemden sonra bağırsağa geçtiği bilinir.Ayakta su içen kişilerde ise midede görülmesi gereken işlevlerin yerine getirilmediği belirtilmiştir.Yani ayakta olunduğu taktirde içilen su mideden direk bağırsağa geçer ve midede görmesi gereken bazı işlemlerden uzak kalır.
Midenin asidik yapısı ve mide suyu ismi verilen özel salgısı sayesinde suyun içindeki mikroplar ölür.Midede görülen bu işlem sayesinde daha temiz bir su bağırsaklara geçerek daha sağlıklı bir tüketim sağlanmış olur.
Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dâhil birçok insan hastalıklarından korunmuş olur.”Günlük telaş içinde bazen su içmeyi unutuyoruz! Çok susayınca da dikkat etmeden acele ile içiyoruz. Peki, sonuçlarını düşünüyor muyuz? Sağlığımız için suyu nasıl içmemiz gerektiğini biliyor muyuz?İşte su içmenin adabı!Midenin vazifesi gıda maddelerini depo edip on iki parmak barsağı tarafından kabul edilecek hale getirmektir. Bu işi mide hareketleri ve salgıları ile yapmaktadır.
Yemek boru’sunun mideye girdiği yere yakın, kalpte olduğu gibi, elektriki akımlar (stimulus) çıkaran bir yer vardır. (Pacernaker) Buradan 8–10 saniyede bir “elektriksel” stimulus çıkıyor ve bunun neticesi kaslarda kasılmalar meydana geliyor. Kasların kasılması ile başlayan bu dalga midenin çıkış yerine (pilor) doğru ilerliyor. (Peristaltik hareket). Ayrıca antrum denen midenin aşağı kısmındaki kasların kasılması ile kalp hareketlerini andıran sistolik hareketler olur. Bu kasılmalar mide boşluğunu tıkayacak kadar şiddetli olur.
Burada şunu belirtelim ki insan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak bağırsağına (duodenum) geçer. Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dâhil, birçok intan hastalıklarından korunmuş olur. Rastgele yerde meşrubatı alıp ayakta içenler bu tehlikeye daha fazla maruz kalırlar.