Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz kabak aşısı nedeniyle damağımızda alıştığımızdan çok uzak bir tat bırakıyor. Daha dayanıklı olması ve yüksek verim almak için yapılan bu karpuz hilesi karpuz tutkunları için büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Peki kabak aşısı yapılan karpuzları ayırt etmek için neye dikkat etmek gerekiyor.
Aydın’da sezonun ilk karpuzları tezgahlardaki yerini almaya başladı. Bazı üreticiler, yüksek verim elde edip, dayanıklılık sağlamak için karpuza kabak aşısı yapıyor. Aydın’da 14 yıldır karpuz satarak geçimini sağlayan Ergün Akar (52), kabak aşılı karpuzu ayırt etmenin inceliklerini anlattı.
Adana, Mersin ve Antalya karpuzundan sonra Aydın ve ilçelerinde üretilen karpuzlar da tüketicilerin en çok tercih ettiği meyve haline geldi. Ancak, piyasadaki karpuzların yüzde 80’inin kabak köküne aşılama yapılarak üretilmesi kalite ve tadını etkiledi.
Aydın’da 14 yıldır karpuz satarak geçimini sağlayan Ergün Akar (52), kabak karpuzu ayırt etmenin inceliklerini şöyle anlattı:
Kabak aşılı karpuzun sapı kalın, göbeği derin olur. İçinde damarı vardır, sert olur. Çekirdek karpuz ise göbeği yuvarlak ve sapı incedir. Üretici, hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu, kiloda ağır çektiği ve daha yüksek verim elde ettikleri için tercih ediyor. ”
“Çekirdekli karpuzun raf ömrü kısadır. Çekirdekli karpuz rafta kaldıkça içini çeker. Çünkü suyuyla yaşıyor. Kabak aşılı karpuz ise daha uzun süre dayanabilir.”
Karpuzda Delik Varsa Ve.. Karpuzu asla böyle yemeyin Karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir? Karpuzun zehirli olduğu nasıl anlaşılır? Sizi yazın gizli tehlikesi karpuz zehirlenmesinden koruyacak 5 önemli işaret. Önce karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir oradan başlayalım.
Karpuz yetiştirirken kullanılan azotlu gübrelerin yanlış kullanımı yüzünden karpuzdaki nitrat seviyeleri artabilir. İnsan bünyesine aşırı nitrat alımı ise toksik hale gelebilir ve fazla nitrat içeren karpuzun yenmesiyle besin zehirlenmesi yaşanabilir.
Eğer karpuz yedikten en az 2 saat sonra şu belirtileri görüyorsanız nitrat zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz, hemen doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Mide bulantısı, kusma, şiddetli ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, mide krampları, ateş basması. Karpuzun zehirli olduğu nasıl anlaşılır? Karpuzun besin zehirlenmesine yol açma riskini şu işaretlere dikkat ederek tespit edebilirsiniz: Kabuğun özellikle iç tarafı sarıysa karpuzda nitrat çok yüksektir!
Nitrat bitkilerin hızlı büyümesine katkıda bulunan bir bileşen aslında. Ancak üreticiler karpuzlar çok kısa sürede olgunlaşsın ve büyüsün diye çok fazla nitrat yüklemesi yapabiliyorlar. İşte bu durumda bu karpuzları yiyen kişi nitrat zehirlenmesi yaşayabiliyor. Örneğin karpuzu keserken kabuğun iç kenarlarının sarı olduğunu fark ederseniz o karpuzu yememelisiniz, zehirlenebilirsiniz. Karpuzda delikler varsa almayın!
Karpuzdaki deliklerin böceklerden kaynaklanabileceğini düşünüp alanlardansanız bir daha düşünün. Bu delikler iğne izi de olabilir ve karpuza nitrat yüklemesi de yapılmış olabilir. Karpuzun içi lezzetli olsa da eğer kabuğunda delikler görürseniz yine de yemeyin deriz. Ortasında dev bir boşluk olan, çok büyük karpuzları yemeyin! Karpuzu kestiğinizde ortaya çıkan o dev boşluk aslında o karpuza fazla hormon yüklendiğinin bir göstergesi. Bu tür bir karpuzu yemek sizi hasta yapabilir, aman diyelim.