Belgeyi ibraz ettiği an maaşına kavuşuyor! 25 yıl evli kalan kişiye emeklilik müjdesi! İşte başvuru bilgileri.
Tüm vatandaşların en büyük isteklerinden birisi de emekli olarak yaşamını rahatça sürdürmek. Günümüzde çalışan milyonlarca işçi emekli olmak için gün sayıyor. Ev hanımları bu şartlara uyarsa emekli olabiliyor. Yasalarımız vatandaşta emekli olabilmesi için 3 temel şart aramaktadır. Bu şartlardan en önemlisi ise prim ödemek. İsteğe bağlı sigorta sistemiyle çalışma imkanı olmayan ya da çalışmaya ara vermiş olan kişiler hayallerine kavuşabiliyor. Bu kapsamda primlerini kendisi ödeyerek şartlarını yerine getirebiliyor ve böylece emekli olabiliyor. Ev hanımlarının emekli olma şartlarına dair merak edilen tüm bilgileri kapsamlı bir şekilde aktardık.
25 yıl evli kalan kişiye emeklilik müjdesi! Belgeyi ibraz ettiği an maaşına kavuşuyor. Farklı iş kollarında alın teri döken milyonlarca çalışanın en büyük isteği emekli olmaktır. Dışarıdan prim ödeme yoluyla da emekli olunabiliyor. Ev hanımları da bu kapsamda nasıl emekli olacağı konusunda uzmanların yaptığı açıklamaları önemle okuyor. Belirli bir dönem çalışan ve iş hayatına (çocuk vb.) belirli nedenlerden dolayı ara vermek zorunda olan ev hanımları nasıl emekli olacağını öğrenmek istiyor. İsteğe bağlı sigorta sistemiyle primlerini ödeyen kişiler emekli olma imkanına sahip olmaktadır.
EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLABİLİR?
Ev hanımları için emeklilik, gerçekleşmesi zor olan bir hayal olarak kabul ediliyordu. Emeklilik yaşlılık döneminde rahat etmek için neredeyse bütün vatandaşların en büyük arzusu haline almaya başladı. Çalışma hayatını tamamlayan, prim gününü ve yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı emeklilik hakkını elde ederken; devletten büyük bir hamle geldi. Yasa tasarısındaki teklife göre; en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını doldurup emekli olamayan ev kadınlarına emeklilik için şans verilecek.
Normal şartlarda; 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınların emekliliği için 7.200 prim gününe sahip olması ve en az 20 yıl çalışma hayatına devam etmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında, Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan kadınların en önemli sosyal haklardan biri olan emeklilikten yararlanması söz konusu olmuyor. Ancak meclise sunulan yeni yasa tasarısıyla birlikte; kadınların emeklilik prosedüründe değişiklikler meydana gelmeye başlayacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa tasarısı kapsamında ev hanımları çalışmasa dahi borçlanarak emekli olabilecek. Kadınların borçlanarak emekli olabilmesi için doğum borçlanması ve yurt dışında ikamet edilen veya çalışan sürenin borçlanılması olarak belirlenmiştir.
Çalışmayan kadın, daha önce hiç sigortası yapılmadığı ve sigorta primi ödenmediği için sigorta primlerini kendisi ödemesi gerekiyor. Prim ödemelerinin her ay düzenli şekilde SGK’ya ödenmesi, ödemeler tamamlandığında da emeklilik işlemlerinin yapılacağı kişiye hatırlatılır. Çalışmayan kadın, SGK prim borçlarını ödeyerek emekli aylığını almaya başlar.
EV HANIMLARININ EMEKLİ OLABİLMESİ ŞARTLARI NELERDİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağının bulunmaması
Belirli bir süre SGK sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydının olmaması
1995 yılı ve öncesinden beri evli olmak (En az 25 yıl evli kalmak)
50 yaşını doldurmuş olmak (1970 yılı ve öncesinden doğmak)
18 yaşından büyük olmak
Malullük ve yaşlılık aylığı almamak
Gelir vergisine tabii olmamak (herhangi bir gelire sahip olmamak) aranılan şartlar içerisinde yer alıyor.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK DETAYLARI NELERDİR?
İsteğe bağlı sigortalılık şartları arasında; zorunlu sigortası olmama, bir ay içinde 30 günden az çalışma, 18 yaşını doldurmuş olma ve malullük ile yaşlılık aylığı almama gibi kriterler yer almaktadır. Belirlenen şartlara uygun olan kişilerin sigorta primlerini kendisinin ödemesine izin verilmektedir.
İsteğe bağlı sigortalılık için başvurular kişiye en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezleri üzerinden gerçekleştirilir. İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın taban ve tavan sınırları arasında kalan kısım üzerinden belirlenir. Sigortalı tarafından prime esas kazancın yüzde 32’si ödenir. Bu yüzde 32’lik kısmın yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi; yüzde 12’lik bölümü ise genel sağlık sigortası primidir.
İLGİLİ YASA TASARISININ KAPSAMI NEDİR?
Teklifin yasalaşması durumunda ev hanımları hiç çalışmasa dahi belirlenen şartlara uygun olması halinde emekli olabilecekler:
Teklifin kapsamında belirlenen şartlardan ilki kadınların 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olmasıdır. Başka bir ifade ile 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi olan ev kadınları bu haktan yararlanabilecek.
Teklifin ikinci maddesi ise kadınların yaşı ile alakalıdır. Buna göre; ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğması şarttır.
Kadınların bu haktan faydalanabilmesi için 50 yaşını doldurması istenir.
Emeklilik için başvuruda bulunacak kişilerin SGK ile bağının olmaması şarttır. Ev hanımları sigortalı olarak SGK’ya bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalıdır.
SGK bünyesinde herhangi bir maaş (dul ve yatim aylığı vb.) alınmaması gereklidir.