Yükselen hayat pahalılığının artmasıyla birlikte ekonomik açıdan zor durumda olan vatandaşlar çeşitli destek olanaklarından faydalanmanın yollarını arıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan yardım uygulamalarına yönelen vatandaşların başvuruda bulunabilecekleri farklı destek kuruluşları da bulunuyor.
Bakanlık tarafından oluşturulan yardım uygulamalarından sonra en fazla talep gösterilen yardım paketleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden oluşturuluyor. Valilik ve kaymakamlıklara bağlı birimler üzerinden hizmetlerini sürdüren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na nasıl başvurulacağını merak eden kişiler için detaylar haberimizde…
Yardım Başvurusunda Bulunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
SYDV’ye başvuruda bulunacak kişilerin başvuru öncesinde dikkat etmesi gereken bazı kriterler bulunuyor. Kriterler karşılanmadığı durumda başvurular geçersiz sayılabiliyor.
SYDV’ye başvuruda bulunan kişilerden belirli bilgileri vermeleri talep ediliyor. Kişilerin verdikleri bilgiler yetkililer tarafından kontrol ediliyor. Bu sebeple bilgilerin eksiksiz ve doğru olması oldukça önem arz ediyor. Talep edilen bilgilerden en önemlisi başvuran bireyin ikamet ettiği adres oluyor. Başvuruda bulunan birey adresi doğru bir şekilde kuruma bildirmelidir. Kurum yetkilileri başvuru esnasında bildirilen adrese giderek doğruluğu kontrol ediyor. Adres doğru olarak bildirilmediği taktirde başvuru direkt olarak geçersiz sayılıyor.
Başvuruda bulunan bireylerden talep edilen başka bir bilgi ise telefon numarası oluyor. Telefon numarası operatör değişikliği, hat değişikliği gibi sebeplerle değiştirilebiliyor. Bu sebeple kuruma bildirilen telefon numaralarının güncel olması büyük önem taşıyor. Kurum başvuru sonrası teyit etmek amacıyla iletişim bilgilerine ulaşım sağlıyor. Telefon numaraları güncel olmadığı ve ulaşılamadığı taktirde başvuru yine geçersiz kılınıyor.
Kurum tarafından bildirilen adrese yetkili bir ekip gönderiliyor. Adresle birlikte hanenin geçim durumu kontrol ediliyor. Geçim durumunun kontrol edilmesi için hanedeki bireylere belirli sorular yöneltiliyor. Soruların doğru ve eksiksiz bir şekilde cevaplanması durumunda başvurular geçerli sayılıyor. Ancak sorulara yanlış bilgiler verilmesi durumunda başvuru iptal ediliyor.
Başvuruda bulunan birey haksızlığa uğradığını düşünüyorsa sonuca yönelik itirazda bulunabilme hakkına sahip oluyor. Hakkını aramak isteyen ve başvuru reddine itiraz etmek isteyen kişilerin takip etmesi gereken bazı süreçler bulunuyor.
Dilekçe Yazılması Gerekiyor
Başvuru sonrası kurum adres ve bilgileri teyit etmek amacıyla bildirilen adreslere bir ekip gönderiyor. Ekibin adrese gelmemesi veya gerekli başka bir işlemin yapılmaması durumunda başvuruda bulunan bireylerin itiraz için dilekçe yazma hakkı bulunuyor. Durumun doğru ve net ifadelerle bir dilekçeye aktarılması ve yazılan dilekçenin de kurumun ikamet edilen adrese en yakın birimine teslim edilmesi gerekiyor.
Açık kapı
Açık Kapı Valiliklere bağlı olarak kurulan vatandaşların taleplerini inceleyen birimdir. Birime başvuruda bulunmak isteyen kişiler elektronik ortam üzerinden ikamet edilen adrese bağlı Valilik üzerinden başvuruda bulunabilir.
Cimer
Cumhurbaşkanlığı tarafından kurulan ve vatandaşların tüm sorun ve taleplerine yönelik başvuruda bulunarak konunun incelenmesi ve yetkililerin harekete geçmesini sağlayabildiği birim olan CİMER, bu konuda da vatandaşların desteğine koşuyor. Vatandaşlar dilekçeye benzer şekilde CİMER üzerinden durumun anlatıldığı bir metinle şikayet talebi oluşturabilir.
Yardımlardan faydalanmaya hak kazan bireylerinse akıllarında kalan birkaç soru oluyor. Genellikle vatandaşların aklında kalan sorular yardımların ne kadar süreyle geçerli olduğu ve yardımla ilgili gerekli sorgulamaların nasıl yapılabildiğine yönelik oluyor.
Nakdi Yardımlar Ne Kadar Süreyle Yapılıyor?
Vatandaşların en fazla merak ettiği soru nakdi yardımların ne kadar süreyle yapıldığına yönelik oluyor. Nakdi yardımlar sürekli olarak yapılamıyor. Yardıma başvuruda bulunan bireylere süreç hakkında detaylı bilgi verilirken, verilen bilgiler içerisinde aylık nakdi yardımın ne kadar süreyle yapılabildiği de yer alıyor. Genellikle nakdi yardımlar bir defaya mahsus olarak yapılıyor.
Vakıf Yardım Parası Nasıl Sorgulanır?
Yardım paralarını almaya hak kazanan kişiler yardımların hangi tarihe kadar hangi tutarlarda yapılabildiğine yönelik sorgulama yapmanın yöntemlerini merak ediyor. Bu konuda ise vatandaşların sorgulama yapabileceği iki yöntem bulunuyor.
İlk yöntemde vatandaşlar elektronik ortamda e-devlet platformu üzerinden sorgulama yapabilir. E-devlet hesabına giriş yapan kişiler gerekli adımları tamamlayarak yardımların hangi tarihlerde yapıldığını ve ne kadar tutarlarda hesaplara yatırılacağını sorgulayabiliyor.
144 numaralı hat üzerinden sosyal yardımlardan faydalanmak için başvuruda bulunan kişiler başvuru süreçlerini, başvuru durumlarını, başvuru sonuçlarını, sonuç sonrasındaki olumlu veya olumsuz dönüşlerde akılda kalan diğer tüm sorular hakkında bilgi alabiliyor.
YEŞİL KARTLILARA YAPILAN YARDIMLAR
Yeşil kart sahibi vatandaşlara çok sayıda alanda yardım yapılıyor. Yakacaktan, faturaya, sağlıktan, eğitime birçok alanda yapılan yardımlardan faydalanabilen yeşil kart sahipleri geçim sıkıntılarını yapılan yardımlar ile aşabiliyor. İşte yeşil kart sahiplerinin faydalanabildiği destek uygulamaları…
Kömür Yardımı
Geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar ısınma ihtiyaçlarını gidermekte de güçlük çekiyor. Özellikle doğalgazlı dairelerde yaşamını sürdüren kişilere yüksek tutarlarda faturalar yansıtılabiliyor. Ancak yeşil kart sahipleri yakacak yardımı alabiliyor. Kişilerin ihtiyaçlarına göre yapılan kömür yardımları, belirli ağırlıklarda yapılıyor.
Doğum ve Süt Parası
Yeni doğum yapan yeşil kart sahibi annelere çocuk sayısına göre yardım yapılıyor.
Bir defaya mahsus olarak yapılan yardımın tutarı şu şekilde:
- İlk doğum için 300 lira,
- İkinci doğum için 400 lira,
- Üçüncü ve sonraki doğumlarda ise 600 lira,
İlave olarak çocukların ihtiyaçlarına göre de süt parası yardımı yapılıyor. Süt parası yardımı da tek seferliğine 180 lira olarak yapılıyor.
Çocuk Yardımı
Çocuk sahibi vatandaşlara çocukların eğitim masraflarına yönelikte destek vermek amacıyla nakdi yardım yapılıyor. Çocukların eğitim durumuna göre yapılan yardım ödemeleri şu şekilde:
- İlköğretim seviyesindeki erkek çocuklar için 45 lira,
- İlköğretim seviyesindeki kız çocuklar için 50 lira,
- Ortaöğretim seviyesindeki erkek çocuklar için 55 lira,
- Ortaöğretim seviyesindeki kız çocuklar için 75 lira,
Gebelik Yardımı
Gebelik yardımıysa ailelere aylık 45 lira olarak yapılıyor. Yapılan yardımlardan faydalanan kişiler PTT üzerinden nakdi ödeme alabiliyor. Ödemeler takip dönemine göre yapılıyor.
Örneğin,
İlk takip döneminde 4 kez kontrole gidiliyor. Kontrole gidilen her süreçte 45 liralık destek veriliyor. Toplam destek tutarı ise 180 lira oluyor.
Yaşlılık Yardımı
65 yaşın üzerindeki yeşil kart sahibi vatandaşlara yaşlılık yardımı yapılıyor. 65 yaş üzerindeki vatandaşlara aylık olarak 763 lira olarak yapılan yardımlardan faydalanmak isteyen kişiler SYDV’ye başvuruda bulunabiliyor.
Dulluk Yardımı
Eşi vefat eden kadınlara yapılan dulluk yardımı kapsamında 2 ayda bir 650 lira olarak yapılıyor. Dulluk yardımındaki tek şart ise ihtiyaç sahibi olunması ve bir kez evlenilmiş olması.
Engelli yardımı
Engel raporunda yer alan engellilik durumunda göre farklılık gösteren engelli yardımı yüzde 40 ile yüzde 69 oranında engel durumuna sahip kişilere 610 lira, yüzde 79 ve üzerindeki oranlarda engele sahip kişilere ise 915 lira olarak yapılıyor.
Öksüz ve Yetim Yardımı
Anne, baba veya her ikisi de vefat eden 18 yaşın altındaki vatandaşlara öksüz yetim yardımı yapılıyor. Belirli şartların karşılanması halinde 150 lira olarak yapılan yardımlar 2 ayda bir olarak yapılıyor. Yatırılmayan ay içinde 150 liralık tutar yansıtılıyor. Toplamda 300 lira her iki ayda bir PTT hesabına yatırılıyor.
Elektrik Yardımı
Elektrik yardımı hanedeki yaşayan kişi sayısına göre farklılık gösteriyor.
- 1 ile 2 kişinin yaşamını sürdürdüğü hanelerde 75 kWh için yapılan yardım tutarı 54 lira,
- 3 kişinin yaşamını sürdürdüğü hanelerde 100 kWh için yapılan yardım tutarı 72 lira,
- 4 kişinin yaşamını sürdürdüğü hanelerde 125 kWh için yapılan yardım tutarı 89 lira,
- 5 veya daha fazla kişinin yaşamını sürdürdüğü hanelerde 150 kWh için yapılan yardım tutarı 107 lira,
Asker Ailesine Yardım
Asker ailesi yeşil kart sahiplerine de yardım yapılıyor. Yapılan yardım her iki ayda bir 400 lira olarak yapılıyor. Öksüz ve yetim aylığına benzer şekilde iki ayda bir PTT veya banka hesaplarına toplamda 800 lira yatırılıyor.
Silikozis Aylığı
Silikozis hastalığına sahip kişilere de nakdi yardım yapılıyor.
- Hastalığın derecesi yüzde 15 ile yüzde 34 arasında olan vatandaşlara 1317 lira,
- Hastalığın derecesi yüzde 35 ile yüzde 54 arasında olan vatandaşlara 1506 lira,
- Hastalığın derecesi yüzde 55 veya daha üzerinde olan vatandaşlara 1677 lira