Devlet sosyal devlet olmanın gerekliliklerini yerine getiriyor. Her çocuk için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 200-400-600 TL arası maddi yardımda bulunuyor. Peki bu parayı almak için şartlar neler? Doğum parası nasıl alınır? Yeni doğum yapan annelere 2015 yılında başlatılan bir desteğe göre doğum yardımı yapılıyor. Bu ödemeden nasıl yararlanılır? 1. çocuk, 2. ve 3. çocuklara ödeme ne kadar? Doğum parası alabilmeniz için Türk vatandaşı olmaması ya da mavi kart sahibi olmaması gibi etkenlerde baba kendi kimliği ile doğum parası için başvurabilir.
Türkiye’de Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kadınlara yönelik çok sayıda sosyal yardım verilmektedir. Bakanlıkça belirtilen kriterleri taşıyan kadınlar bu sosyal yardımları almaya hak kazanırlar. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler için anne ya da baba başvuru yapabilmektedir.
Devlet sosyal devlet olmanın gerekliliklerini yerine getiriyor. Her çocuk için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 300 TL ile 600 TL arası maddi yardımda bulunuyor. Peki bu parayı almak için şartlar neler? Doğum parası nasıl alınır?
Doğum parası yardımı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının her doğan bebeklerine üç çocuğa kadar yapılan tek seferlik ödemedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğan her bebek için Türk vatandaşı anne ya da baba yahut mavi kart sahipleri bu haktan yararlanabilmektedir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler için anne ya da baba başvuru yapabilmektedir. Ancak ödeme, vefat durumları hariç bütün kadınlara, çalışan ya da çalışmayan anneye doğum parası olarak yapılmaktadır.
Doğum yardımı parası alabilmek için kimlik belgesi ya da pasaport, doğum belgesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı web sitesi üzerinden doldurulacak doğum parası başvuru formu ve bir dilekçe beraberinde bakanlığın il müdürlüğüne, ilçede bulunuyorlarsa kaymakamlıklara ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapılabilmektedir.
Başvuru formunda başvuran kişilerin ve doğan çocuğun kimlik bilgileri ile anne-babanın çalışıyorlarsa hangi statüde çalıştıkları gibi bilgiler doldurulur. Formun çıktısı alınıp mutlaka imza altına alınması gerekmektedir. Başvuru bizzat ya da iadeli taahhütlü mektup yoluyla, yurtdışında olanlar için de gerekli belgeler toplanarak büyükelçilikler ve konsolosluklar aracılığıyla yapılabilmektedir.
Yapılan başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının web sitesinden ya da E-Devlet Kapısı’nda bakanlığın ‘Doğum Yardımı Parası Başvuru Sonucu Sorgulama’ hizmetinden takip edilerek öğrenilebilmektedir.
Mevzuat gereği sadece 15 Mayıs 2015 ve sonrasında canlı doğan bebekler için doğacak ilk çocukta 300 Türk Lirası, ikinci çocuk doğumunda 400 Türk Lirası, üçüncü ve daha fazla çocuğun doğumunda 600 Türk Lirası doğum yardımı parası ödenecektir. Yapılacak ödemelerde 15 Mayıs 2015 öncesinde doğan çocuklarda (birinci çocuk ya da ikinci çocuk gibi) hesaba katılarak ödenecektir.
Başvuru değerlendirilip kabul edildikten sonra doğum parası sağ olan annenin adı-soyadına PTT üzerinden yatırılır. Bu parayı anne dışında kimse çekemez. Paranın yatırma zamanı ise onaylanan başvurunun Doğum Yardım Sistemi’ne girilen aydaki son haftada PTT’den çekilebiliyor. Bakanlığın Doğum Yardım Sistemi’ne bilgiler, üçer aylık periyotlarla girilmektedir.