Her sınav dönemi olduğu gibi bu sınav öncesi ve sınav esnasında annelerin sınav duası bir hayli etkili olduğu öne sürülür. Sınavda okunacak dua ve sureleri araştıranlar, sınavda başarılı olmak için okunacak duaların neler olduğunu sorguluyor. Sınava girmeden önce okunacak duaları okuyanlar, sınavlarının başarılı geçeceğine inanıyor. Annenin sınava girecek çocuğa okunacak duaları araştırıp okumasının ardından sınavın başarılı geçeceğine inanılıyor. Peki sınavda okunacak dua ve sureler neler?
SINAVDA BAŞARILI OLMAK İÇİN OKUNACAK DUALAR
Duaya başlamadan önce sadaka atmak ve duaya başlamadan evvel tevbe etmek unutulmamalıdır.
istiğfar(Estağfirullah el azîm) çokça çekip duanın başı ve sonunda Salavat-ı Şerif (Allahume salli ala seyyidine Muhammedin ve alla ali Muhammed) getirilmelidir. Duanın içtenlikle olması kalben yapılması çok önemlidir. Öğrenciler stressiz ve rahat sınava girmeleri için ruhen ve bedenen rahat olmalı ve kalben dualarını yapmalıdır. Bunun için İnşirah Süresini şimdiden Hergün (Elem neşrahleke ) okumalılar.
KUR’AN-I KERİM BİLENLER ARAPÇA OKUSUN
Elem neşrah leke sadrâk, Ve vada’na ‘anke vizrâk, Elleziy enkada zahrâk, Ve refağna leke zikrâk, Feinne me’al’usri Yüsra, İnne me’al’usri yüsra, Feiza ferağte fensab Ve ila rabbike ferğab
Anlamı:
Biz senin için (mutlulugun için )gögsünü açmadik mi? Senden yükünü indirmedik mi? O senin sirtini ezen yükü. Senin şanını yüceltmedik mi? Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylik vardir. Evet, zorlukla beraber bir kolaylik vardir. O halde bos kaldin mi, yine kalk (baska bir iş ve ibadetle) yorul. Ancak Rabbine yönel.
SINAV ÖNCESİ OKUNACAK KISA DUALAR
Sınava girmeden önce de okuyup dua eden kimse meleklerin desteğini alır,onların ilhamıyla doğruyu bulur. Her gün sabah-akşam “Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, aleyhi tevekkeltü ve Hüve rabbül arşil azîm,”ayetini yedi defa okuyanın Allah’ın izniyle her istediğinin olacağı rivayet edilmektedir.
İmtihana (Sınava girerken şu dua okunur: Rabbi yessir ve la tü-assir Rabbi temmim bil hayr (Rabbim zorlastirma kolaylastir, hayirla tamamına erdir.)
Utullin ba’de zâlike zenîm(zenîmin). En kâne zâ mâlin ve benîn(benîne). İzâ tutlâ aleyhi âyâtunâ kâle esâtîrul evvelîn(evvelîne). Se nesimuhu alâl hurtûm(hurtûmi). İnnâ belevnâhum ke mâ belevnâ ashâbel cenneti, iz aksemû le yasrimunnehâ musbihîn(musbihîne). Ve lâ yestesnûn(yestesnûne).
Fentalekû ve hum yetehâfetûn(yetehâfetûne). En lâ yedhulennehâl yevme aleykum miskîn(miskînun). Ve gadev alâ hardin kâdirîn(kâdirîne). Fe lemmâ raevhâ kâlû innâ le dâllûn(dâllûne). Bel nahnu mahrûmûn(mahrûmûne). Kâle evsatuhum e lem ekul lekum lev lâ tusebbihûn(tusebbihûne). Kâlû subhâne rabbinâ innâ kunnâ zâlimîn(zâlimîne). Fe akbele ba’duhum alâ ba’dın yetelâvemûn(yetelâvemûne). Kâlû yâ veylenâ innâ kunnâ tâgîn(tâgîne). Asâ rabbunâ en yubdilenâ hayran minhâ innâ ilâ rabbinâ râgıbûn(râgıbûne). Kezâlikel azâb(azâbu), ve le azâbul âhırati ekber(ekberu), lev kânû ya’lemûn(ya’lemûne). İnne lil muttakîne inde rabbihim cennâtin naîm(naîmi). E fe nec’alul muslimîne kel mucrimîn(mucrimîne). Mâ lekum,
keyfe tahkumûn(tahkumûne). Em lekum kitâbun fîhi tedrusûn(tedrusûne). İnne lekum fîhi lemâ tehayyerûn(tehayyerûne). Em lekum eymânun aleynâ bâligatun ilâ yevmil kıyâmeti inne lekum le mâ tahkumûn(tahkumûne). Sel hum eyyuhum bi zâlike zeîm(zeîmun). Em lehum şurakâu, felye’tû bi şurakâihim in kânû sâdikîn(sâdikîne).
Yevme yukşefu an sâkın ve yud’avne ilâs sucûdi fe lâ yestetîûn(yestetîûne). Hâşiaten ebsâruhum terhekuhum zilletun, ve kad kânû yud’avne ilâs sucûdi ve hum sâlimûn(sâlimûne).Fe zernî ve men yukezzibu bi hâzâl hadîs(hadîsi), se nestedricuhum min haysu lâ ya’lemûn(ya’lemûne).
Ve umlî lehum, inne keydî metîn(metînun). Em tes’eluhum ecran fe hum min magramin muskalûn(muskalûne). Em inde humul gaybu fe hum yektubûn(yektubûne). Fasbir li hukmi rabbike ve lâ tekun ke sâhıbil hût(hûti), iz nâdâ ve huve mekzûm(mekzûmun). Levlâ en tedârakehu ni’metun min rabbihî le nubize bil arâi ve huve mezmûm(mezmûmun). Fectebâhu rabbuhu fe cealehu mines sâlihîn(sâlihîne). Ve in yekâdullezîne keferû le yuzlikûneke bi ebsârihim lemmâ semiûz zikra ve yekûlûne innehu le mecnûn(mecnûnun). Ve mâ huve illâ zikrun lil âlemîn(âlemîne)