Ev yapımı elma sirkesi yapmak için yılın en ideal zamanlarındayız! Elma ağaçları, meyvelerini taşıyamaz oldu!
Evde sirke yapmak, daha önce hiç bu işi deneyimlememiş olanlar için zor ve meşakkatli görünebilir. Fakat aslında çok da zahmetli bir iş değildir. Sirke yapımında çoğu işi yararlı sirke bakterileri sizin yerinize yapar! Size de birazcık sabırlı olmak, ara ara sirkenizi hatırlayıp şöyle bir karıştırmaktan pek fazlası kalmaz!
Tabii sirkeniz hazır olduğunda onu güzelce süzüp; şifasını salatalarınıza, sularınıza aktarmak ve mide bağırsak sağlığınıza eşsiz bir katkı yapmak da işin size düşen en keyifli kısımdır!
Biliyoruz ki sirke, mutfaklarımızda artık sadece bir lezzet arttırıcı olarak yer almıyor. Onun tüm bedenimize olumlu etkileri artık tüm uzmanların dilinde!
Fakat sirkenin market tipi olmaması bu noktada çok büyük önem taşıyor!
Yani sirkenin şifasından en üst düzeyde faydalanmak, metabolizmamızı hızlandırmak, bağırsaklarımızı rahatlatmak istiyorsak kolları sıvamak gerek!
Sirke tarifine geçmeden önce birkaç önemli püf noktasına değinelim:
Fakat elmaları eğer doğrudan dalından toplama imkanınız yoksa; marketten ya da pazardan temin ediyorsanız, ilaçlı olduğundan şüphe duyuyorsanız dış yüzeyinin ilaçtan arındırılmasına ekstra zaman harcamanız gerekir. Aksi halde zirai ilaçtan arındırılmamış meyvenin sirkesi tutmayacaktır.
Bu işlem için bol su ve karbonat imdadınıza yetişir. Bir saat kadar elmaların karbonatlı suda bekletilip, son bir kez daha durulanması yeterlidir.
Malzemeler
Hazırlanışı
Kavanozu deterjanla yıkamak yerine fırınlama ya da kaynatma yöntemini tercih etmeniz önerilir.
Kavanoz, ağzına kadar tam olarak dolmamalıdır, elmalar kavanozun ancak yarısına gelmelidir.
Sirkeniz yoksa bir avuç kadar nohutta işinizi görür.
Hazır olması için ona 3-4 hafta süre tanıyalım.
Sirke anasının tamamen kavanozun dibine çökmesi ile fermantasyonun sona erdiği anlaşılır.
Bu noktadan sonra sirkeyi salatalarınıza, içme suyunuza ilave edip şifalanmaktan başka yapılacak pek bir şey kalmıyor size!
Süzülen sirke mutlaka cam kavanozda ya da şişede ağzı tam kapalı biçimde saklanmalıdır. Direkt güneş almayan bir dolap içi idealdir.
Sirke üzerindeki her beyazlık küf değildir. Sirke anasının oluşumu öncesinde kef isimli beyaz tabaka oluşabilir, bu yaygındır ama çok defa tekrarlanması istenen bir durum değildir.
Bir tahta kaşık yardımı ile temizlenebilir. Yararlı bakterileri beslemek için bu noktada sirkeye ilave bir adet elma eklenebilir.