Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile beraber cep telefonu üzerinden yaptığımız işlemler de arttı. Ancak telefonun sık kullanımı nedeniyle daha kısa sürelerde şarj ihtiyacı duyuluyor. Telefonun bataryası yüzde 15’in üzerinde dolu olmasına rağmen şarja takanlar için ise flaş bir açıklama yapıldı.
Akıllı telefon kullanıcıların çoğu doğru batarya kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip değil.TV100’ün haberine göre, Eskişehir’de yıllardır telefon tamiri yapan Devrim Tepeli açıklamada bulundu.
Tepeli tarafından yapılan açıklamada, “Yüzde 50’iken veya yüzde 80’iken ‘telefonum boş kalmasın’ diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir” ifadeleri kullanıldı. Tepeli açıklamalarında orijinal şarj aleti yerine 5 lira, 10 liraya satılan şarj aletlerinden kullanmanın telefon bataryasının ölmesine neden olan bir diğer etkenlerinden biri olduğunu söyledi.
Telefonun şarja takması için standart yüzde 10. Bazı telefonlarda yüzde 15 oduğunu açıklamalarında belirten Tepeli, “O yüzden tavsiyemiz telefonunuz ne zaman ‘şarj düşük’ diye uyarı veriyorsa o zaman şarja takın. Böyle olunca da hem telefonunuz hem de bataryanız sağlıklı kalacak. Yine şarj yüzde 95-100 iken şarjdan çıkartın. Çünkü doluyken yine şarjda kalması veya bu şekilde kullanmaya devam ettirmesi yine zarara yol açar” dedi.
Akıllı telefonların hatalı bir şekilde şarj edilmesi telefonların bataryasına büyük zararlar verebiliyor. Öte yandan çoğu kullanıcı, telefonların şarj edilmesi noktasında popüler yanılgılara sahip. İşte akıllı telefonları şarj etmek konusunda 5 popüler yanılgı…
Telefonları doğru şarj etmek çok önemli. Eğer hatalı bir şekilde telefon şarj ediyorsanız, telefon bataryasına büyük zararlar verebilirsiniz. Sadece batarya da değil, aynı zamanda telefon sağlığına ve hatta kendi sağlığınıza bile zarar verebilirsiniz. Peki siz telefonunuzu gerçekten doğru şarj ediyor musunuz? Birazdan anlatacağımız yöntemleri kullanıyorsanız maalesef telefonunuzu yanlış şarj ediyorsunuz.
Webtekno’da yer alan habere göre internette bu konuda çok yanlış bilgiler dolaşıyor ve insanlar, telefonlarını nasıl şarj edecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar.
TELEFONU SABAHA KADAR ŞARJ ETMEK YANLIŞ”
Eğer siz de böyle düşünüyorsanız veya çevrenizde böyle düşünen birileri varsa, hem siz hem de onlar yanılıyor. Telefonu sabaha kadar şarjda bırakmanın herhangi bir zararı yok. Akıllı telefonlarımız tam boluma ulaştıklarında enerji almayı kesecekleri yazılımlara sahipler. Yani bataryanın tam doluma ulaştığını kendisi algılayıp, şarj olmayı otomatik sonlandırıyor. Yani şarj %100 olduktan sonra telefona herhangi bir enerji gitmiyor.
TELEFONU SATIN ALDIĞIMIZ GÜN TAMAMEN ŞARJ ETMELİYİZ”
Bilinen yaygın hatalı bilgilerden biri de telefonları ilk satın aldığımız gün tamamen şarj etmeniz gerektiği bilgisi. Bu hatalı bilgi aslında eski telefonlardan kaynaklanıyor. Eski model telefonlarda, ilk satın alımda mevcut şarjı tamamen tüketip daha sonra %100’e gelecek kadar şarj yapılması gerekiyordu. Ancak yeni model akıllı telefonların lityum-iyon bataryalara sahip.
TELEFONU ŞARJ OLURKEN KULLANMAYIN”
Telefonu şarja takılıyken kullanmayan var mı? Eğer varsa gerçekten tebrik etmek lazım. Birçok kişi bunun zararlı olduğunu düşünmesine rağmen şarjda kullanmaya devam ediyor. Bu kişileri sevindirecek haberi hemen verelim. Telefon şarjdayken kullanmanın herhangi bir zararı yok. Ancak bunu yaparken orjinal şarj cihazı kullandığınızdan emin olun. Neden mi? Hemen açıklayalım.
“TELEFONU SÜREKLİ AÇIK TUTMAK TELEFON ŞARJI İÇİN ZARARLI DEĞİL”
Telefonu ayda yılda bir kez kapatanlardansanız bunu bir kez daha düşünün deriz. Çünkü sanılanın aksine telefonu sürekli açık tutmanın getirdiği büyük sorunlar olabiliyorlar. İlk başta bu şekilde bir kullanım yapmak pil ömrünü ciddi bir şekilde kısaltacaktır. Bu nedenle telefonu en azından günde bir kere kapatıp, birkaç dakika bekledikten sonra açmak son derece yararlı.
KONUM SERVİSLERİ PİLİ BİTİRİYOR”
Bazı kullanıcılar arasında konum servislerinin şarjı ve hatta pil ömrünü çok kısa sürede bitirdiği konusunda yanlış bir bilgi var. Aslında bu tamamen yanlış denilemez. Konum servisleri gibi hizmetlerin pili etkilediği bir gerçek. Ancak sanılanın aksine pili tamamen mahvetmiyor. Zaten telefonun kullanım amacı arama yapma, mesajlaşma gibi hizmetler. Bu nedenle siz gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz.