En Güncel Haberler

Hıdırellez gül ağacı dilek duası nasıl ve ne zaman yapılır? Hıdırellez ritüelleri neler?

Hıdırellez gül ağacı dilek duası nasıl ve ne zaman yapılır? Hıdırellez ritüelleri neler?
Bu haber 05 Mayıs 2021 - 14:00 'de eklendi ve 672 views kez görüntülendi.

Her yıl 5 Mayıs akşamı başlayıp 6 Mayıs’a kadar sürer. Bu tarihlerde kutlanan Hıdırellez gül ağacı dilek duası akıllara gelir. Vatandaşlar, arzu ettikleri şeyleri dua edip gül ağacına asarlar. Mevsimlik bayramlardan olan Hıdırellez Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da çoşku ile kutlanır. Peki, Hıdırellez gül ağacı dilek duası nasıl ve ne zaman yapılır? Hıdırellez ritüelleri neler?

Her yıl 5 Mayıs akşamı başlayıp 6 Mayıs'a kadar sürer. Bu tarihlerde kutlanan Hıdırellez gül ağacı dilek duası akıllara gelir. Vatandaşlar, arzu ettikleri şeyleri dua edip gül ağacına asarlar. Mevsimlik bayramlardan olan Hıdırellez Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da çoşku ile kutlanır. Peki, Hıdırellez gül ağacı dilek duası nasıl ve ne zaman yapılır? Hıdırellez ritüelleri neler?

Hızır ve İlyas’ın yer yüzünde buluştukları gün olarak adlandırılan Hıdırellez, çeşitli coğrafyalarda kutlanmaktadır. 5 Mayıs akşamı ile 6 Mayıs’a kadar süren bu günde bir çok dilek tutulur. Bunlardan en bilineni ile Hıdırellez gül ağacı dilek duasıdır. Peki, Hıdırellez gül ağacı dilek duası nasıl ve ne zaman yapılır? Hıdırellez ritüelleri neler? Bolluk, bereket, aşk, evlilik, sağlık arzu eden insanlar Hıdırellez gül ağacı dilek duasını yerine getirecek. İşte tüm detaylar…

HIDIRELLEZ GÜL AĞACI DİLEK DUASI NASIL YAPILIR?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2021 sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

DİLEK DUASI NE ZAMAN YAPILIR?

Hıdırellez akşamı gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.

HIDIRELLEZ’DE NASIL DİLEK DİLENİR?

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

HIDIRELLEZ'DE NASIL DİLEK DİLENİR? 5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

HIDIRELLEZ DUASI

BismillahirahmanirahimBin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ DUASI NEDİR? BismillahirahmanirahimBin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA