Alışveriş merkezleri (AVM) ile zincir marketlerde mesafe ve nüfus kriteri ile beraber satış esaslarında da bir dizi değişikliğe gidilecek.Z İNCİR MARKETLER PAZAR GÜNLERİ SAAT 11.00’DEN ÖNCE Açılamayacak Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul’un haberinde yer vermiş olduğu Ticaret Bakanlığı’nın taslak düzenlemesine göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Küçük esnafı korumak amacı ile, zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak.
Ticaret Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu kanun teklifi taslağına göre, perakende ticaretin rekabet koşullarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli şekilde büyümesi için bir dizi düzenlemeye gidilecek.
Taslağa göre, zincir mağazaların alışılmış perakende işletmelere olumsuz etkilerinin azaltılması ve perakendecilere korunma sağlanması için zincir marketlerin bazı ürünleri satmasına yasaklama getirileceği kaydedildi.Ticaret Bakanlığı kanun teklifini hazırladı: Zincir marketlerde s-*gara ve elektronik eşya satılamayacakELEKTRONİK ORTAMDAKİ SATIŞLARDA YASAK YOKBuna göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Marketlerin elektronik ortamda bulunun satışlarında ise mevcut y*asak ve düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.
ŞİKAYET EDİLEN ÜRÜN LİSTEDEN ÇIKARILMAYACAKHızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının % 1’i, coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacak. Coğrafi işaretli ürünlerin beraberinde bu alanlarda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak. Marketler, promosyonlu ürünlerden kaynaklanan kayıpları, üreticiye yansıtamayacak. Reklam, anons, ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetler sebebiyle üretici ya da tedarikçiden para talep edilmeyecek, ancak ikili protokol yapılması halinde bedel alınabilecek. Tarım ve gıda ürünlerinin markete sağlam şekilde tesliminin ardından, ürünün bozulması halinde üreticiden zarar tazmini istenemeyecek.
Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti sebebiyle incelenmesinde de üreticiye bir bedel yansıtılamayacak. Sebze ve meyve ile otuz gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye otuz gün içinde ödenecek. Marketler, kamu kurumlarına ya da adli mercilere şikayet sebebiyle ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi “misilleme” hareketlerine başvuramayacak.