Çanakkale Savaşları’yla ilgili bilgileri okulda ilk öğrendiğimde hüzünle karışık bir gurur duymuştum. Sarıkamış ve Yemen’i duyunca ise sadece hüzün… Ama bunlar sadece bize derslerde öğretilenlermiş. Meğer Osmanlı’nın her karış toprağında aziz şehitlerin hatıraları o kadar çokmuş ki bazıları neredeyse unutulmak üzereyken hatırlanmış. Bunu buraya gelince öğrendim, Ürdün’e…

Kayalarına sinmiş hüznüyle o mağarada, 300 vatan evladının şehit olmadan önce neler hissettiğini anlayacaksınız. Çanakkale Savaşları’yla ilgili bilgileri okulda ilk öğrendiğimde hüzünle karışık bir gurur duymuştum. Sarıkamış ve Yemen’i duyunca ise sadece hüzün… Ama bunlar sadece bize derslerde öğretilenlermiş. Meğer Osmanlı’nın her karış toprağında aziz şehitlerin hatıraları o kadar çokmuş ki bazıları neredeyse unutulmak üzereyken hatırlanmış. Bunu buraya gelince öğrendim, Ürdün’e…

Yıllarca çöplük olarak kullanılmış

Salt’taki şehitlerin hikâyesini duyunca ise sadece küskünlük hissettim; unutulmuşluk, tarihe gömülmüşlük… Aynen Mısır’daki, Suudi Arabistan’daki kahramanlıklar gibi… Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın 2009’da açılışını yaptığı Ürdün’ün Salt şehrindeki şehitliğin olduğu bölge yıllarca harabe bir biçimde çöplük gibi kullanılmış. Büyükelçiliğimizin ve Askeri Ataşeliğimizin ısrarlı girişimleri sonucu şehitlerimize yakışan bir mekân yapılmış.

Yıllarca çöplük olarak kullanılmış Salt’taki şehitlerin hikâyesini duyunca ise sadece küskünlük hissettim; unutulmuşluk, tarihe gömülmüşlük… Aynen Mısır’daki, Suudi Arabistan’daki kahramanlıklar gibi… Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın 2009’da açılışını yaptığı Ürdün’ün Salt şehrindeki şehitliğin olduğu bölge yıllarca harabe bir biçimde çöplük gibi kullanılmış. Büyükelçiliğimizin ve Askeri Ataşeliğimizin ısrarlı girişimleri sonucu şehitlerimize yakışan bir mekân yapılmış.

Ürdün’ün başkenti Amman yakınlarında bulunan “Salt Türk Şehitliği”, Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizlere karşı vatanlarını savunurken şehit düşen kahraman Türk askerlerinin aziz hatırasını yaşatmaya devam ediyor.

Ürdün'ün başkenti Amman yakınlarında bulunan "Salt Türk Şehitliği", Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlere karşı vatanlarını savunurken şehit düşen kahraman Türk askerlerinin aziz hatırasını yaşatmaya devam ediyor.

Ürdün’de Kur’an-ı Kerim’in susmadığı ‘Salt Türk Şehitliği’

Osmanlı Devleti’nin bugünkü Ürdün topraklarındaki merkezi olan Salt kentindeki “Türk Şehitliği”, Birinci Cihan Harbi’nde İngilizlere karşı vatanlarını savunurken şehit düşen kahraman Türk askerlerinin aziz hatırasını yaşatıyor.

SALT

Ürdün‘ün başkenti Amman yakınlarında bulunan “Salt Türk Şehitliği”, Birinci Cihan Harbi’nde İngilizlere karşı vatanlarını savunurken şehit düşen kahraman Türk askerlerinin aziz hatırasını yaşatmaya devam ediyor.

Osmanlı Devleti’nin bugünkü Ürdün topraklarındaki merkezi olan Salt kentinde, 24-26 Mart 1918’de İngilizlere karşı kahramanca savaşarak şehit olan 4. Ordu 48. Tümen ile 143, 145 ve 191. Piyade Alaylarına mensup yaklaşık 300 Türk askerinin toplu mezarı bulunuyor.

Savaştan yıllar sonra mağarada bulunan naaşlar

Birinci Cihan Harbi’nde Salt kenti ile Filistin-Ürdün yolundaki geçit durumundaki Ürdün Vadisi’ni korumakla görevli bir avuç asker, zorlu çatışmalar sırasında geri dönmeyi bir an olsun düşünmeden şehit olana kadar düşman ordusuna geçit vermiyor.

Vatanları uğruna can veren bu kahramanların naaşları savaştan yıllar sonra 1973’te küçük bir mağarada bulunuyor. Kahraman askerler anısına Kasım 1989’da inşa edilmeye başlanan şehitlik geçen süre zarfında yapılan restorasyon çalışmalarıyla bugünkü halini alıyor.

Şehitlikte 24 saat Kuran-ı Kerim okunuyor

Başkent Amman’ın 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Salt kentindeki şehitlikte ziyaretçileri, yaklaşık bir asır önce bu topraklarda vatanları uğruna can veren kahraman askerlerin isimlerinin yazılı olduğu anıt karşılıyor. Anıtta şimdiye kadar kimlikleri tespit edilen 168’i Türkiye, 4’ü Amman doğumlu 172’i şehidin ismi yer alıyor.

Şehitlikte 24 saat Kuran-ı Kerim okunuyor Başkent Amman'ın 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Salt kentindeki şehitlikte ziyaretçileri, yaklaşık bir asır önce bu topraklarda vatanları uğruna can veren kahraman askerlerin isimlerinin yazılı olduğu anıt karşılıyor. Anıtta şimdiye kadar kimlikleri tespit edilen 168'i Türkiye, 4'ü Amman doğumlu 172'i şehidin ismi yer alıyor.

Mağara içerisinde ise şehitlerin aziz hatırası için yapılan temsili bir kabir bulunuyor ve şehitlikte 24 saat Kur’an-ı Kerim okunuyor.

Şehitliğin yanında ayrıca açılışı 2009’da yapılan bir müze var. Burada Osmanlı birliklerinin bölgedeki kahramanlıklarını anlatan fotoğraflar ile dönemin askerlerinin giydiği üniforma ve kullandığı teçhizat sergileniyor.

Ürdün Vakıflar İdaresine ait arazi üzerine inşa edilen şehitlik, Türkiye’nin Amman Büyükelçiliği üzerinden Dışişleri Bakanlığına bağlı bulunuyor

Mağara içerisinde ise şehitlerin aziz hatırası için yapılan temsili bir kabir bulunuyor ve şehitlikte 24 saat Kur'an-ı Kerim okunuyor. Şehitliğin yanında ayrıca açılışı 2009'da yapılan bir müze var. Burada Osmanlı birliklerinin bölgedeki kahramanlıklarını anlatan fotoğraflar ile dönemin askerlerinin giydiği üniforma ve kullandığı teçhizat sergileniyor. Ürdün Vakıflar İdaresine ait arazi üzerine inşa edilen şehitlik, Türkiye'nin Amman Büyükelçiliği üzerinden Dışişleri Bakanlığına bağlı bulunuyor