En Güncel Haberler

Arefe Günü okunacak dualar ve sureler neler?

Arefe Günü okunacak dualar ve sureler neler?
Bu haber 19 Temmuz 2021 - 5:38 'de eklendi ve 397 views kez görüntülendi.

Dini inançlarımıza göre bayramdan bir gün öncesini ifade eden ‘Arife’ terimi, aslen Hac mevsiminin olduğu ay olan yani Zilhiccenin 9. günüdür. Günahların affı ve Allah (c.c)’a yakın olabilmek için bol bol ibadet edilmesi gereken bu kıymetli günde hacılar başta olmak üzere Arafat’ta ‘Lebbeyk’ diyerek yalvarırcasına dualar edilir. Fakiri, zengini, dili, ırkı fark etmeksizin Allah rızası için tek bir yürekte toplanan Mümin kimselerin tıpkı mahşer gününde olacak olan kalabalık toplulukla beraber dualar ve telbiyeler edilir.

Fakiri, zengini, dili, ırkı fark etmeksizin Allah rızası için tek bir yürekte toplanan Mümin kimselerin tıpkı mahşer gününde olacak olan kalabalık toplulukla beraber dualar ve telbiyeler edilir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in ümmetine tavsiye niteliğinde bulunduğu bir uyarıda  “Duanın faziletlisi, arefe günü yapılanıdır.” (Beyheki) buyurarak, arife günü dua etmenin çok feyizli ve kıymetli olduğuna vurgu yapmıştır.

Duaların geri çevrilmediği Arife gününde yapılması faziletli ibadetleri ve dualarını sizler için derledik.

Duaların geri çevrilmediği Arife gününde yapılması faziletli ibadetleri ve dualarını sizler için derledik.

Arefe günü hadisleri, okunacak dualar ve sureler

Arefe gününde İhlâs Sûresini farklı sayılarda okumanın fâziletlerine dair hadisler olduğu gibi, 1000 defa okumanın faziletiyle ilgili rivayetler de vardır; “Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur.” (Ebu-ş şeyh)

Yine bir hadis-i şerifte: “Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir.” buyrulmaktadır. Bununla ilgili olarak başka bir Hadis-i şerife göre; “İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir.” (Ebu-ş şeyh)

Yine bir hadis-i şerifte: "Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyrulmaktadır. Bununla ilgili olarak başka bir Hadis-i şerife göre; "İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir." (Ebu-ş şeyh)

Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

İhlas suresinin anlamı ve meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla. De ki: “O, Allah’tır, bir tektir.” “Allah Samed’dir. (Her şey O’na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir.)” Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir).”

İhlas suresinin anlamı ve meali Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla. De ki: "O, Allah'tır, bir tektir." "Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir.)" Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir)."

AREFE GÜNÜ DUASI NEDİR?

Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.

Duâ şudur:

* “Sübhânellezi fi’s-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi’n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi’l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi’l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa’s-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa’l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”

İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in, “Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır,” buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:

* “Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü’l-hamdü ve hüve alâ küli şey’in kadir.”

Buhâri’de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur.

* “Allahümme’c’al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme’şrah li sadri ve yessir li emri…”

“Allah’ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah’ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.

* "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir." Buhâri'de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur. * "Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri..." "Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA